• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Еврокомисията оряза средствата за БГ студентите за следване в Европа

Еврокомисията оряза средствата за БГ студентите за следване в Европа

София /КРОСС/ Следването на обменни начала в европейски университети за българските студенти става почти невъзможно, след като ще получават двойно по-малко пари ­ по 350 евро на месец, по програма „Еразъм". За това съобщиха ръководителите на студентските съвети на СУ, УНСС и НБУ. Решението е взето от Центъра за развитие на човешките ресурси по препоръка от ЕК, пише "Монитор".

Орязването на грантовете с 50% важи за цяла Европа. То цели да стимулира студентската мобилност, като увеличи броя студенти, които да учат в чужбина, за сметка на размера на месечната издръжка. У нас обаче тази мярка ще има обратен ефект, категоричен е Калоян Димитров, председател на Студентския съвет към УНСС. Вместо да се увеличат, тези, които ще заминат по „Еразъм", ще намалеят.

„350 евро на месец са крайно недостатъчни за живот в чужбина", коментираха представителите на университетите у нас. Само за квартира в Германия, която е най-желаната дестинация от нашите студенти, се плаща по 300 евро на месец. Това означава, че за да заминат да учат зад граница, младежите трябва да изтеглят заеми около 6000 -10 000 лв. „Сумите са непосилни и затова много наши колеги, които са одобрени, вече се отказаха", алармираха представителите на водещите университети у нас. 2864 студенти са одобрени да учат в чужбина за 2012 г., а бюджетът по „Еразъм" е 6,7 млн. лв. Сумата е с 600 хил. повече спрямо парите, отпуснати за 2011 г. Те обаче трябва да бъдат разпределени между двойно повече кандидати

Само от СУ заминавали средно по 1600 студенти на година. „Очаквам бройката рязко да намалее, защото нашите студенти нямат откъде да намерят толкова пари", опасява се Иван Николаев, председател на СВ към СУ. Така възможността да учиш по програма „Еразъм" ще се превърне в лукс, който ще може да си позволи само елитът на нашите студенти.

„Новите условия поставят колегите ни в много неизгодно положение, защото, когато кандидатстваха по програмата, те знаеха, че ще получават 700 евро, а не 350", обясни Калоян Димитров.
Студентските съвети настояват държавата да се ангажира с финансиране по програмата „Еразъм". Студентите трябва да бъдат подпомогнати със средства от фондове. Такава мярка ще приложат и другите страни в Европа, за да могат младите да продължат да учат в чужбина.
Ако това не се случи, председателите на висшите ни училища се опасяват, че ще скъсат връзките си с чуждестранните си партньори университети.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.