• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Експерти: Антиромските протести в България не се разпространяват в други страни

Експерти: Антиромските протести в България не се разпространяват в други страни

Москва, Русия /КРОСС/ Антиромските протести, които избухнаха в края на миналата седмица в България , не са се разпространили в други балкански страни, смятат сръбски експерти. „Това, което се случи в България, не може да се случи в Сърбия или другаде в региона. Събития в България са резултат от неуредени въпроси, свързани с мафията. Може да се каже, че протестите са начин за уреждане на въпросите”. Това заявява за РИА Новости Витомир Михайлович, депутат от сръбския парламент.

 

Според него, предпоставките за конфликти в България са уникални за това състояние. От една страна, защото има дискриминация            спрямо ромското малцинство в страната, има дистанция между ромите и другите националности. От друга страна, жителите на дадена местност изразяват недоволството си от голямо семейство цигани, чиито членове са свързани с големи престъпления.

„В Сърбия, това не може да се случи, защото нито един член на ромската общност не е осъден за икономически престъпления. Там просто няма такива хора, които са били служители на големи фирми или компании”, коментира още Михайлович.

Смутове в българските градове започна ха в края на миналата седмица след като в южната част на България – село Катуница 19-годишен местен жител, Ангел Петров е бил убит при инцидент.

 

След това в страната се вдигнаха на протести много граждани. Според правоохранителните органи, в рамките на няколко дни в Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и София протестиращите, сред които са и футболни фенове и десни радикали, извършили опит за атаки на места с цигани и е имало сблъсъци на с полицията и жандармерията. Полицията е задържала стотици хора, от които са иззети ножове, бухалки, пръчки. Очаква се и утре в страната да има нови протести.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.