• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Европейските дни на птиците в София

Европейските дни на птиците в София

София /КРОСС/ Националният природонаучен музей и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще отбележат заедно Европейските дни на птиците на 1 октомври 2011 г. (събота) в София.

И през тази година Европейските дни за наблюдение на птици популяризират кампанията „Родени да пътуват", която стартира през 2009 г. и има за цел да защити мигриращите птици между Европа и Африка. Това е една международна инициатива на БърдЛайф Интернешънъл, чиято задача е да повиши вниманието към спешната необходимост от защита на мигриращите птици и техните прелетни пътища. Кампанията се организира от БърдЛайф Интернешънъл и партньори от цяла Европа, Близкия Изток и Африка и продължава до 2012.

Посетителите на Националния природонаучен музей ще имат възможност да научат повече за световно застрашените мигриращи птици, сред които са червеногуша гъска, къдроглав пеликан, белоока потапница, тръноопашата потапница, египетски лешояд, ловен сокол и царски орел и които може да видите у нас.

През целия ден от 10.00 до 18.00 часа експерти от БДЗП ще разказват любопитни факти за защитените птици в България, а в образователната зала на Музея ще се прожектира филма Winged Migration.

Европейските дни на птиците се провеждат ежегодно от 1993 г. през първата събота и неделя на месец октомври. В най-масовия празник за наблюдение на птици в Европа участват всички национални организации, партньори на БърдЛайф Интернешънъл в Европа. За пръв път тази година се присъединяват и централно-азиатските страни.

През 2010 г. в инициативата се включиха над 60,000 души от 34 европейски страни; бяха организирани над 1, 000 събития и преброени 2731155 птици.

Опазването на мигриращите птици, част от европейското и световно природно наследство, се подпомага от Програма Лайф на Европейския съюз.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.