• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Цветелин Кънчев: Циганинът в дясното политическо пространство е като негър в Ку-клукс-клан

Цветелин Кънчев: Циганинът в дясното политическо пространство е като негър в Ку-клукс-клан

 

Цветелин Кънчев, председател на ЕВРОРОМА, в интервю за Нова телевизия, „Здравей България”

 

Водещ: Цветелин Кънчев, гост в „Здравей България”, добро утро.

Цветелин Кънчев: Добро утро.

Водещ: Преди малко се шегуваше един зрител, че искате да ставате премиер, вярно ли е?

Цветелин Кънчев: Че, аз искам да стана или той иска да стане?

Водещ: Той иска да станете премиер, а пък Ахмед Доган президент, или обратното беше...

Цветелин Кънчев: Много благодаря, обаче мисля, че длъжността премиер вече не е толкова пожелателна, колкото ми звучи като клетва. Като проклятие, едва ли не. В тези условия на нашата...

Водещ: Разбрах ви, добре, така или иначе това беше в рамките на шегата по-скоро. Има ли някой интереси, оставате ли с впечатлението, че някой опитва да помпа етническо напрежение през последните дни?

Цветелин Кънчев: Тези кадри бяха излъчени снощи, вчера в 19 часа във вашата централна емисия Новини.

Водещ: Сега беше по-разширен материал на Васил Иванов.

Цветелин Кънчев: Първо, започнаха обаждания от хора от квартал „Христо Ботев”, които буквално се разграничиха от изказванията на Илийчо, че нямат никакво намерение никой от тях да тръгнат към центъра.

Водещ: Илийчо е...? Председателят на партия ДРОМ?

Цветелин Кънчев: Да, ние така го знаем Илийчо.

Водещ: Да, за вас е Илийчо.

Цветелин Кънчев: За нас е Илийчо, ние все пак си имаме някакво обръщателно име в партията. Илийчо, по принцип който казва, че едното му око е в лявото пространство, другото в дясното – СДС и ГЕРБ и БСП. И започнаха разтревожени жители на квартал „Христо Ботев” да звънят – да нямат нищо общо с тези изявления на този кардараш, че имаме намерение да тръгваме към центъра. Той казва, че около две хиляди човека ако тръгнат... хипотетично, че ако тръгнат две хиляди човека... никой няма намерение да тръгва към центъра.

Водещ: Това е ясно, това и той го казва, че е бил при тях и, че едва ли не...

Цветелин Кънчев: Малко ли е напрежението... Уверявам ви, че на това дередже се стигна точно от тяхната мания за величие. Те все пак са си от една фамилия – кардарашката – с Кирил Рашков и от тяхната кардарашка мания за величие. Да ви припомня. Да ви припомня само, че преди няколко месеца Кирил Рашков точно това каза – „...ще вдигна 700 хиляди и ще стане Косово...”, спомняте ли си, хайде, този е по-скромен, той две хиляди – ако вдигне...

Водещ: Значи, кардарашите са лошите цигани, а другите са добрите.

Цветелин Кънчев: Не, но тази фамилия – Кирил Рашков, те си знаят за какво става на въпрос. Тази мания за величие без значение каква ще бъде цената.

Водещ: Те ли са най-силния род?

Цветелин Кънчев: Между кардарашите – да. Какво означава – силно?

Водещ: С повече влияние?!

Цветелин Кънчев: Знаете ли в момента какво коментират нашите хора, че са силни тези, които няма какво да губят. Те били силни. Е, тези, които имат какво да губят се оказа, че са много слаби.

Водещ: А вие, какво знаете? Аз вчера попитах Илия Илиев дали е ходил, дали ги е призовавал от гетото да излязат и да отидат към центъра на София на протест, той каза, че това не е вярно. Вие знаете ли дали е вярно?

Цветелин Кънчев: Аз, доколкото разбирам, това май е единствената махала, която го допускат, специално в София да влиза тъй като все пак в другите махали много добре познават кардарашите и знаят, че всичко стана зарад кардарашите....

Водещ:  Не, питам ви, има ли хора, които сега да призовават за война?

Цветелин Кънчев: ...Те не го допускат да влиза вътре, защото казват – „Всички знаят, че ти си роднина на Кирил Рашков, недей да влизаш тук, не ни трябват допълнителни проблеми с братята българи”.

Водещ: Има ли хора, ромски лидери, които сега да се възползват от ситуацията и да призовават към война?

Цветелин Кънчев: Има хора, които са решили, че е дошъл звездният им миг да станат някакви лидери и да бъдат много забелязани. На нас не ни трябват такива лидери, ние се разграничаваме от такива хора. На нас не ни трябват такива хора, не ни трябва и „Атака”. На нас ни трябва разум, преди всичко. Разум, подчинен на светлите човешки взаимоотношения, по отношение на толерантност, по отношение на взаимно зачитане на човешките права, колкото популистки и клиширано да звучи. Знам, че така звучи, но така трябва да се говори, разумно преди всичко и никой да не си позволява да си задава хипотетични въпроси.

Водещ: Вчера Илия Илиев каза, че иска арест за Волен Сидеров, да му бъде свален имунитета заради насаждане на расова омраза. В това прав ли е, според вас, или бърка?

Цветелин Кънчев: Ето, за пореден път някой се изказва без да е запознат в детайли. Арест, точно заради какво, арестите нали в тази страна ги раздават прокурорите. Когато ние политиците започваме да изземваме функциите на полицаи, на съдии, и т.н. тогава се объркват нещата. Нали всеки трябва да си гледа работата, естествено прокуратурата не гледа телевизия, естествено ... Ако прокуратурата прецени, че има достатъчно данни за извършено престъпление от страна на Волен Сидеров трябва незабавно да го арестува.

Водещ: Вие не се наемате да прецените?

Цветелин Кънчев: В Библията е казано – „не съдете, за да не бъдете съдени”.

Водещ: Добре, в първите дни след инцидента в Катуница се появи информация, че Кирил  Рашков, бил близък до ГЕРБ. Сега, вие казахте, кардарашите и Илия Илиев с едното око гледа към ГЕРБ и към СДС, а с другото око към БСП. Вашата партия ЕВРОРОМА си е категорично от левицата, нали така? Имате депутат от Коалиция за България. Така ли са нещата, така ли са разделени политически... родовете при ромите – кардарашите в дясно, а пък вие в ляво, или как?

Цветелин Кънчев: Кардарашите са една шепа хора – десет или петнадесет хиляди човека, които в по-голямата си част са доста така – един срещу друг, но една част от тях правят доста бели. Мога да ви дам един пример. Те дефакто на са принципа, в момента и в последно време всеки братовчед да има партия. И това се шегуват, обикновените цигани, другите касти, че всеки кардараш иска да има партия. И всеки местен лидер.... от типа на Кирил Рашков... защото, вижте, дерибеи има не само в българските села, градове и т.н. – местни мутри, местни дерибеи, има и в циганските квартали.  Навсякъде има.

Водещ: Да, това го виждат всички много добре. Разделили ли сте се в ромската общност на гербери и на социалисти, сега, защото идват избори?!

Цветелин Кънчев: По принцип, аз винаги съм казвал, че циганин в дясното политическо пространство това е като негър в Ку-клукс-клан, но в случая, тъй като кардарашите са богати цигани, за тях е нормално да бъдат в дясното политическо пространство, за тях е нормално, в дясното политическо пространство... но, те са една шепа.

Водещ: Дясното политическо пространство не е за бедни, казвате?

Цветелин Кънчев: Не е.

Водещ: Затова е нормално всички цигани да гласуват за левицата?

Цветелин Кънчев: Не съм казвал такова нещо. Да гласуват тогава за левицата, когато левицата, наистина със своята програма е готова да реализира техните очаквания и виждат в това нещо...

Водещ: Тогава, когато беше казано, че Кирил Рашков имал нещо общо с ГЕРБ, вярно ли е?

Цветелин Кънчев: Не, знаете ли, това е едно типична кардарашка черта, да се хвалят.

Водещ: Значи, не е вярно?

Цветелин Кънчев: Много интересно е при кардарашите, че там добрите вести идват бързо. Там примерно, ако вчера един кардараш „Х” е дал подкуп на министър „У” още на другия ден се знае, но за съжаление...

Водещ: Това, че се хвалят, какво отговаря на въпроса ми?

Цветелин Кънчев: Че, обичат да се хвалят.

Водещ: Въпросът беше, дали Кирил Рашков има нещо общо с управляващата партия ГЕРБ?

Цветелин Кънчев: Те обичат и да преувеличават.

Водещ: Значи, по-скоро не е вярно.

Цветелин Кънчев: По-скоро – преувеличаване. Бай Киро, член на ГЕРБ, аз някак си не го виждам.

Водещ: Той няма нужда и да е член, нали все пак си има негова партия ,за що му е да членува в друга партия.

Цветелин Кънчев: Мисля, че я пенсионираха тяхната партия.

Водещ: Това, което разбираме от последните дни, е, че хората си стоят в кварталите, не излизат, не ходят на работа, не пускат децата на училище. Идват избори, обаче. Според вас, как ще се отрази целият този скандал след Катуница, върху гласуването на ромите?

Цветелин Кънчев: За съжаление ще капсулира вота, ще капсулира вота. По принцип ние го мислехме по един начин, ето тук в София регистрираме коалиция „Евро-София”, Катето Евро е нашето лице на коалицията.

Водещ: Така ли?

Цветелин Кънчев: Да, ами ние от „Черешката на тортата” се събираме, така че... Точно в тази връзка, защо съжалявам, че ще се капсулира вота? След предаването „Черешката на тортата”, когато аз видях, че за мен специално, във Фейсбук,  над 90 процента от гласуващите бяха българи, над 90 процента.  Аз си отговорих на въпросите и вече бях убеден, че разумните българи, толерантните българи ме харесват, и точно затова ни подредихме листите, смесихме листите – българи, роми, и то в такива сериозни наши бастиони като Сандански, Ихтиман, Видин, където отворихме да не се капсулираме и сега тази капсулация може да ни изиграе много лоша шега.

Водещ: Какво е капсулация? Какво означава?

Цветелин Кънчев: Вотът се втвърди още повече, ще се концентрира при нас...

Водещ: Няма да отидат да гласуват за някоя друга партия, а ще гласуват за ромските ...

Цветелин Кънчев: Естествено.

Водещ: Нали казвате, че няма ромски партии?

Цветелин Кънчев: Ние, ЕВРОРОМА защитаваме интересите и на ромите.

Водещ: На ромите, но не е ромска партия в никакъв случай?

Цветелин Кънчев: Ние сме отворена партия, абсолютно отворена.

Водещ: Задавам ви този въпрос – дали ще излязат ромите да гласуват, понеже, общо взето основен мотив на хората, които казват на българите – аз няма да изляза, няма да гласувам – няма значение дали ще гласувам или няма да гласувам. Така или иначе циганите решават изборите?  Затова ми е любопитно това, сега, тази година, когато се случи такова начало на предизборната кампания, дали циганите ще излязат да гласуват или този път ще кажат – не ви щем кебапчетата, не ви щем 20-те лева.

Цветелин Кънчев: Вие знаете ли автобус номер  57 в София, къде е, към кой квартал води?

Водещ: Не.

Цветелин Кънчев: Към квартал „Факултета”, най-прекрасните хора ги превозва автобус номер 57. И защо ви го казвам, точно защото на нас се падна номер 57 за бюлетината за общински съветници и веднага хората си отговориха на въпроса – ето, това е знака, че този път трябва да бъдем още по-мобилизирани.

Водещ: Отговорът на въпроса – повече или по-малко роми ще излязат да гласуват?

Цветелин Кънчев: Ще излезнат обикновено колкото излизат обикновено, но ви уверявам, че...

Водещ: Какъв е процента?

Цветелин Кънчев: Процентът е между 55-65, стандартно, може би ако се качи, ще бъде от порядъка на 2-3 процента, не повече. Но, този път ви уверявам, че... апелирам към всички потенциални купувачи на гласове – излишно е. Рекламации не приемаме.

Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.