• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Приоритет за БСП–Пловдив е изграждането на многофункционални училищни зали

Приоритет за БСП–Пловдив е изграждането на многофункционални училищни зали

Пловдив /КРОСС/ Изграждането на многофункционални училищни зали в шестте района на Пловдив е сред приоритетите на БСП в сферата на образованието в следващите четири години. Това декларираха миналата вечер червените кандидат-съветници Димитрина Вакрилова и Данаил Търпоманов на среща с пловдивски преподаватели в обновения Дом на учителя в Стария град.

 

Залите ще са с 500 или 1000 места и ще бъдат използвани от няколко училища за спорт, осмисляне на свободното време на подрастващите, а също и за възпитателна работа. „Една такава зала струва 3 млн. лв., но на Пловдив строителството може да излезе безплатно”, включи се в дискусията доц. Кирчо Атанасов, зам.-министър на образованието в кабинета „Станишев” и шеф на образователната комисия при ГС на БСП. Изграждането може да бъде реализирано по линия на публично-частното партньорство и при условие, че идеята залегне в работата на целия общински съвет, допълни доц. Атанасов.

„Чувствам се отговорна за грешките на учителите, защото те се акумулират в бъдещето. Затова се ангажирам с оптимизиране на условията на обучението по български език, за преструктуриране на професионалното образование към потребностите на трудовия пазар и създаване на партньорство между училището, вузовете и бизнеса”, заяви Димитрина Вакрилова, председател на районния съвет на БСП в „Централен” и съучредител на Националното сдружение в полза на образованието „Христо Г. Данов”. Всеки втори български ученик има проблем с четенето и с разбирането на текстове на родния език, а аз съм убедена, че грамотността е възможна, продължи Вакрилова. Затова в бъдещия общински съвет тя ще отстоява идеята за училище „Втори шанс”, където отпадналите от училище да завършат образованието си. Необходимо е още да се поощрява инициативата на учениците, всяко училище да има квалифициран медицински персонал – лекар и стоматолог, да се премине на едносменен режим на работа, да се укрепят връзките между училището и семейството, смята Вакрилова, която е филолог по образование. Пред своите колеги тя лансира и идеята за създаване на опитни полета за екопродукция към школата, като подчерта, че предложението е на ученици.

 

„Необходима е преоценка на образователната мрежа в Пловдив и актуализация на новите специалности”, заяви Данаил Търпоманов, дългогодишен училищен директор и председател на Асоциацията на учителите пенсионери „Найден Геров”. Той се ангажира да отстоява в ОбС и възстановяването на Младежки дом в Пловдив. „Образованието се неглижира. Искаме в Дома на учителя да работи психолог, който да дава компетентна помощ на преподавателите”, обърна се към кандидатите за съветници учителката по английски език в Професионалната гимназия по механотехника Екатерина Делинова. Към Дома вече има психолог и всеки пловдивски учител може да получи безплатна помощ и консултация, съобщи новината Търпоманов. Духовното средище, което отвори врати преди десетина дни, след като стоя 2 години заключено от настоящата шефка на РИО Павлинка Кацарова, ще заработи като място на квалификация и срещи с изтъкнати представители на българското учителство. Превръщането на Дома на учителя в кариерен център е и сред личните ангажименти на кандидат-съветника Димитрина Вакрилова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.