• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София °C

Уручев : Третият енергиен пакет е от полза за всички граждани и цялата европейска индустрия

Уручев : Третият енергиен пакет е от полза за всички граждани и цялата европейска индустрия

Брксел, Белгия /КРОСС/ Евродепутатът от Групата на ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев участва във форум на тема "Свободен ли е енергийният пазар в България", който се проведе на 30 септември в Информационното бюро на Европейския парламент в София.
Конференцията бе платформа за широка дискусия по въпросите за либерализацията на газовия и електроенергийния пазар в България и създаването на електроенергийна борса.
Българският евродепутат запозна присъстващите с Третия енергиен пакет и мястото на страната ни в контекста на либерализацията на енергийния пазар. Той представи най-съществените моменти от новите европейски правила: разделяне на производители и доставчици от операторите на преносните системи, по-големи права за потребителите, правила за компании извън ЕС; гарантиране предоставянето на универсални услуги и не на последно място засилено регионално сътрудничество при опасност от нарушаване на доставките на газ.
Владимир Уручев обърна още внимание и на най-съществените проблеми и рискове, които съпътстват прилагането на новото законодателство в ЕС . Според него това са на първо място съпротивата срещу отделянето на собствеността върху преносната инфраструктура и недискриминационият достъп на други участници до тази инфраструктура.
Българският евродепутат обобщи и предизвикателствата пред общия енергиен пазар на Европейския съюз. Тук той открои основно тенденцията ЕС да върви към все по-регулиран и скъп енергиен пазар, пълното декарбонизиране на енергетиката до 2050, свързано с нов енергиен микс, доминиран от възобновяема енергия и необходимостта от насърчаване на инвестициите в мрежите и генериращите мощности.
"Третият енергиен пакет не е панацеята, която да реши всички проблеми на енергетиката, но поне създава базата за един интегриран общоевропейски енергиен пазар, който да се ръководи от еднакви правила и да бъде в полза на всички граждани и цялата европейска индустрия", каза в заключение Владимир Уручев.
Участието на повече от 50 души във форума свидетелства за изключителния интерес и актуалността на темата за бъдещето отваряне на енергийния пазар в България.
Освен официални представители на българските институции, в дискусията участие взеха и представители на различните енергийни и разпределителни дружества, АЕЦ Козлодуй , ДКЕВР, Българската стопанска камара и Института за енергиен мениджмънт.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.