• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Нови книги: "На пусто пладне: Българите в Руската империя и днес"

Нови книги: "На пусто пладне: Българите в Руската империя и днес"

/КРОСС/ Известният лингвист професор Тодор Балкански публикува наскоро резултатите от своето ново изследване, засягащо миналото и езика на българите в Русия. Книгата е озаглавена "На пусто пладне: Българите в Руската империя и днес" и излиза под логото на великотърновското издателство "Знак`94".

Коричната цена на книгата е 24 лева. Според автора, книгата обхваща "бележките на езиковия археолог". Професор Балкански е роден в пазарджишкото село Сарая и е известен български лингвист и учен. Работи успоредно в Института по БЕЛ при БАН и води лекции на студентите във Великотърновския университет. През 90-те години за няколко години е бил преподавател по български език в Румъния. Интересува се от миналото и езика на българските общности в чужбина. Публикувал е няколко трудове и с краеведска тематика. Автор е на едно от най-ценните изследвания за живота на българина-македонец Методи Шаторов (Шарло, Бай Панайот).

Според издателите "книгата представя трудната съдба на българите в изгнание в Царска Русия, СССР и в съвременните независими републики Украйна, Молдова, Руската федерация… Авторът тръгва по следите на българите в Русия, върви след бежанските кервани към Бесарабия, след това към Поволжието, Сибир, Средна Азия и Кавказ, после обратно към родната земя. Той осъществява редица научни експедиции, с трудовете си запознава българската общественост с езиковото състояние на селищата с компактно българско население".

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.