• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Българска марка синтетични масла стъпва на узбекския пазар

Българска марка синтетични масла стъпва на узбекския пазар

Ташкент, Узбекистан /КРОСС/ В присъствието на министър Трайков българската компания „Приста Ойл" връчи на партньора си „Узбекнефтегаз" първата опаковка синтетично масло на българската марка, произведена в нефтохимическия преработвателен комбинат в град Фергана. Българската компания придоби дела на американската „Шеврон" и създаде смесено предприятие с Националната холдингова енергийна компания на Узбекистан. От 1 октомври започва продажбата на българската марка на узбекския пазар.

„Създаването на този модел е много важен пример за успешно партньорство на български и узбекски компании. Ще окуражавам и други български фирми да търсят възможности за присъствие на този и свързани с него азиатски пазари", подчерта министър Трайков на среща с председателя на Управителния съвет на „Узбекнефтегаз" Шокир Файзуллаев. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Узбекистан в сектора на енергетиката. Министър Трайков подчерта, че България е най-близката географски търговска и инвестиционна дестинация за Узбекистан сред страните от Европейския съюз. Тя поддържа и най-ниските корпоративни данъци в общността, което я превръща в добра платформа за навлизане на узбекски компании на европейските пазари. Министър Трайков представи проектите, по които страната ни работи за диверсифициране на енергийните си доставки, и изрази надежда, че няма да е далеч времето, когато ще можем да договаряме цените, по които България директно да купува газ от Узбекистан. Такива доставки ще бъдат възможни при изграждането на проекта „Набуко" или алтернативни газопроводи, подчертаха участниците в срещата.

Шокир Файзуллаев представи мащабната инвестиционна програма на „Узбекнефтегаз" за изграждане на иновативни предприятия за преработка на нефтени и газови продукти, съвместно с чужди инвеститори. Сред тях са изграждането на нов газохимически преработвателен комплекс, завод за производство на синтетични горива от метан (дизел, авиационно гориво, нафта), както и завод за производството на синтетичен каучук.

„Узбекнефтегаз" е държавна компания за преработка на нефт и газ, чиято дейност обхваща пълния цикъл от проучванията, добива и преработката на суровините, до продажбата им на едро и дребно. Във фирмата работят 123 000 души. Министър Трайков се информира за социалните програми на компанията и покани „Узбекнефтегаз" да изпраща своите служители на почивка и възстановяване в българските курорти и балнеоложки комплекси.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.