• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Започна срещата на председатели на съдилища в "Албена"

Започна срещата на председатели на съдилища в "Албена"

Добрич /КРОСС/ Средното изпълнение на стандартите за първото шестмесечие е между 40% и 65%. 20 от всички съдилища имат постигнати 50 и над 50% успеваемост на изпълнението по стандартите от План 2 за реформи в съда, докато преди са били само 6 съдилища. 12 съдилища са с успеваемост над 65% , докато при предишно отчитане с такъв резултат е бил само един съд. Тези данни изнесе Милен Славов, заместник на административния ръководител на Окръжен съд - Варна на Срещата на председатели на съдилища- модели и съдилища-партньори по проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда", която започна днес следобед в курорта „Албена". Това е трета поред среща в рамките на тригодишния проект (януари 2010 - 2012 година ) на Сдружение „Програма за развитие на съдебната система" (ПРСС), финансиран от Фондация „Америка за България". Участват 51представители на 39 съдилища от цялата страна, членове на Върховния касационен съд, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората на ВСС, на Националния институт на правосъдието. Сред присъставащите е и съдия Стюарт Уолдрип, който по молба на Държавния департамент и Департамента по правосъдие на САЩ, работи на доброволни начала по проект на Американското посолство в България за подобряване ефективността при разглеждането на наказателни и граждански дела, и ограничаване на отлаганията.

Председателят на УС на ПРСС Велислава Делчева съобщи, че след срещата на председателите в Стара Загора миналата година към проекта се присъединиха районните съдилища в Несебър, Петрич и Разлог и административните съдилища във Видин, Русе и Разград, официално по План 2 започват работа и съдилищата от Благоевград. Така ПРСС вече подкрепя работата на 49 съдилища, посочи още Делчева. 20 от 32 съдилища, които работят по План 2 имат над 50% изпълнение. 6 от тях са близо от това, да бъдат обявени отново за съд-модел по План 2.
Комитетът по оценка се утвърди по думите на Велчева, като нов модел, при който колеги оценяват колеги. Същевременно обаче тя посочи, че доста от постиженията ни като съдилища-модели по План 1 днес са подложени на съмнения и устойчивостта им не е гарантирана. Осигуряване на неограничен електронен достъп до съдебните присъди и мотивите за тях, както и строго прилагане на принципа за случайно разпределяне на съдебните дела са отново препоръка от ЕК. Обученията на съдебните служители са отишли на заден план. Положението към момента създава усещането за застой на реформата, не се усеща съдилищата да действат заедно като общност, инициативността намалява, допълни Делчева. От тук нататък, изтъкна тя, за работата по Програмата най-високо ще се оценява инициативността, че съдилищата трябва да положат максимални усилия в няколко насоки: промяна на статуквото; показване на постиженията; говорене на езика на гражданите и противодействат на негативните явления в системата.

Не просто подкрепям ПРСС и усилията на Сдружението по проекта, а и директно участвам в реализацията на тези идеи, посочи председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той мотивира участието си с думите, че „това е верният път".

Заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева изрази готовността за сътрудничество между ПРСС и Министерството на правосъдието. Тя поднесе поздравления за факта, че повече съдилища се присъединяват към проекта.

Приветствия поднесоха още Радка Петрова, член на Висшия съдебен съвет и Енчо Енчев, административен ръководител-председател на Окръжен съд Добрич, които пожелаха успех на форума.

В двудневните дискусии ще бъдат обсъждани мерките и действията на органите на съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък в областта  на съдебната реформа; прилагането на стандартите, които съдилищата са приели да изпълняват, както и на работата по План 2. Ще бъде представено Практическо ръководство на съдебните заседатели.

През 2000 г. 11 пилотни съдилища започнаха да изпълняват нови стандарти за добро управление и оперативност. Днес съдилищата, които се стремят да подобрят работата си и да правят реформи по програмата „Съдилища-модели и съдилища-партньори" са 49, като тенденцията е броят им да се увеличава. 32 от тях покриват критериите за добро управление и ефективност по Плана за подобряване на работата на съда, одобрен през 2005 г. от Висшия съдебен съвет за национален  стандарт, и са обявени за съдилища-модели.

Проектът „Усъвършенстване на работните процеси в съда" акцентира върху няколко ключови области: достъп до правосъдие; система за управление и контрол на делата; равнопоставеност и безпристрастност; независимост; повишаване на доверието в работата на съда. Екипът на Сдружение „Програмата за развитие на съдебната система" (ПРСС) насърчава и подпомага съдилищата да разработват и прилагат свои управленски инструменти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.