• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Кунева: Имаме огромна работа да запълним недоверието между общество и политическа класа

Кунева: Имаме огромна работа да запълним недоверието между общество и политическа класа

Варна /КРОСС/ „Премиерът Борисов и Волен Сидеров се опитват да се възползват от случая Катуница като доброто и лошото ченге. Но истината е, че тук има лошо и по-лошо ченге". Това заяви от Варна в открит видео-чат гражданският кандидат за президент Меглена Кунева. Попитана как ще се отрази ситуацията на изборните резултати, Кунева посочи, че най-вероятно ГЕРБ ще се опита да се възползва като покаже „твърда ръка". „Но аз си спомням, как преди две години Борисов обеща в Европейския парламент, че ще разруши "Атака". Напротив, това се превърна в гузната коалиция на България. Не си представям Сидеров на балотажа да подкрепи друг, освен кандидата на ГЕРБ", допълни тя.

Кунева коментира изказването на кандидата на ГЕРБ от тази сутрин, че "случаят в Катуница е медиен и че хората в страната се радват на постигнатото от партията", с думите: „Не! Хората не се радват на политиците, те чакат политиците да реагират. Ако някой след две години управление смята, че хората се радват, то той е дълбоко заблуден. Имаме огромна работа да запълним голямото недоверие между обществото и политическата класа".

„Изказването на Плевнелиев е ясен знак, че става въпрос за неадекватен кандидат-президент, който не може да се ориентира и няма връзка с хората", коментира кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов. „Проблемът с Катуница не е нито медиен, нито криминален, той е точно политически и е в това, че институциите не работят, че властта, която ние издържаме, показа, че не е в състояние да защити живота и имота на гражданите. Това го има в Сомалия и Афганистан. За две години тази власт успя да ни постави на пътя на провалените държави", допълни Христов.

На въпрос как би реагирала в случая, ако беше президент, Кунева заяви, че не би чакала четири дни, за да реагира. „Беше комично как президент и премиер демонстрират привдидно единство. Чакам да видя как ще си подават топката и ще се опитат да ни убедят, че институциите действат единно. А това не е така. Институциите показаха, че са неподготвени и безсилни", посочи Кунева и добави, че в момента сме свидетели на колапс на правоохранителната система.

„Питам кой ще бъде наказан за над 10-годишното толериране на Кирил Рашков. Кой е виновен, че не се предотврати отнемането на човешки живот - Ангел е поискал защита от държавата. Как може никой да не си подава оставката?", попита Кунева. Тя посочи, че вътрешният министър трябва да подаде оставка, защото само така може да се измери политическата отговорност, както за Катуница, а така също и за Шенген.

„Катуница е симптом на двете Българии: на тези, които спазват закона и тези, които не го спазват. На тези, които си плащат данъците, и тези, които не ги плащат. На тези, на които номерата на колите им са дадени на местната полиция да не ги спират и тези, които биват спирани. На тези, които изчакват на светофара и тези, които се пререждат", категорична беше Кунева. Тя допълни, че това е било споделено и от Варненския митрополит Кирил, който вчера е посочил, че има „една светла и една тъмна България." „Радвам се, че един духовен човек влезе в този разговор", посочи тя.

По думите на Кунева събитията след Катуница са показали, че в България има тласък на гражданското общество. „Разбира се, националистическите партии се опитват да яхнат вълната, но младите, които протестират, негодуват срещу държавата, срещу "Калинките", срещу това, че не могат да започнат работа", посочи тя. „Не съм съгласна с Ивайло Калфин, че младите трябва да бъдат настанявани за една година на работа. Трябват ни стимули, друг тип икономика, а не с разпределение за една година и после неясно какво. Това само би изкривило пазара на труда", коментира кандидатът за президент.

Кунева посочи още, че за разлика от други предизборни кампании, в тази няма да има достатъчно дебати, защото опонентите й ги избягват. „Кандидатите предпочитат пиарите да им напишат изречения, които те да сричат от екрана. Така че очаквайте шоупрограми и риалита, а не реален дебат за бъдещето на България," заключи гражданският кандидат за президент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.