• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Пенсионери стягат национален протест

Пенсионери стягат национален  протест

София /КРОСС/ Ако до 7 октомври не получим отговор на исканията си, изразени днес в декларация, ще започнем подготовка за национален протест, който ще се проведе на 14 октомври 2011 г. Предсрочни парламентарни избори или пък проваляне на тези избори. Около това се обединиха по време на пресконференция в София днес пенсионерски организации от Съюз на пенсионерите към КТ"Подкрепа", Съюз на пенсионерите към КНСБ, "Съюз на пенсионерите 2004", Движение на пенсионерите "Социална солидарност" и Българска асоциация на пенсионерите. Основното им настояване е за увеличение на всички пенсии, което да влезе в сила още тази година. А декларацията е по повод 1-ви октомври - Световния ден на пенсионерите.
Втора поредна година правителството отказва да индексира пенсиите, припомниха те. Възрастните хора в България се оказват жертва както на хищническата пазарна икономика, така и на социалното бездействие на правителството, което обслужва едрия бизнес и не обръща внимание на стопените доходи на пенсионерите, се казва в декларацията.
Над 1 млн.300 хил. български пенсионери живеят днес с месечен доход от 130 лв., което е крайно недостатъчно за изхранване и за други разходи, по данни на петте организации. Останалата част от пенсионерското съсловие е обречено на мизерно преживяване.
От петте пенсионерски организации предлагат да се проведат преговори в Съвета за тристранно сътрудничество, на които те самите да участват чрез своите лидери. Те настояват също за спешна среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Симеон Дянков, за да обсъдят тежкото положение на огромната част от българското население в третата възраст. Ако това не се случи те призовават към обединение и национален протест.
Цените се вдигат, да се вдигнем и ние - пред всяко кметство пенсионерите трябва да се събират всеки четвъртък на мълчалив протест. Не искаме да бъдем дискриминирани, искаме да бъдем равнопоставени, категорични са от пенсионерските организации.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.