• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Линдзли: С добър план на Белград е възможна подялбата на Косово

Линдзли: С добър план на Белград е възможна подялбата на Косово

Прищина, Косово /КРОСС/ Въпреки, че някои от големите държави в света сигурно силно ще се противопоставят на промяната на косовските граници, все пак, ако Белград предложи добър план, съществува възможност за преместване на границата и за сливане на северната част на Косово със Сърбия, смята британският експерт по международни отношения, Джеймс Кер Линдзи.

"Има две реалности на терена. Първата е, че Косово е независимо, а втората е, че сърбите в северната част на Косово се противопоставят на контрола на властите в Прищина, заяви Линдзи в интервю за белградския вестник "Блиц", цитиран от онлайн изданието на македонския ежедневник "Дневник".

Според Линдзи, който се смята за добър познавач на нещата в Югоизточна Европа, точно в тези "две реалности" е възможността за намиране на компромис за сегашната криза в Косово.

"Има възможност да се променят границите и северната част на Косово да се обедини със Сърбия. Няма никакви разпоредби в международното право, които биха попречили на дадена държава да преговаря за промяна на границите и да даде независимост на част от своята територия", подчертава Линдзи.

"Ако Белград трябва да приеме независимостта на Косово, тогава Прищина ще трябва да приеме, че северната част е част от Сърбия", смята Линдзи, добавяйки, че последиците от отказа на компромис ще има и за Сърбия и за Косово... Според него, твърди позиции могат да заемат държави, които не търпят директни последствия от решенията си, което не е така със Сърбия и Косово, които са най-засегнати от проблема.

"Ако Белград предложи точен и добър план, вярвам, че това би накарало (международните фактори) отново да се замислят колко ще струва подържането на властта на Прищина над северната част на Косово", казва Линдзи.

Според него постигането на споразумение с Белград би решило много проблеми на Прищина, включително и признаването на Косово в международните институции.

"По този начин Косово биха могли да преодолеят правните проблеми, а косовските албанци биха могли да участват на Олимпийските игри. Това са неща, които имат голямо значение в ежедневието, защото става дума за истински признаци на независимостта, които Косово вече ги няма", подчертава Линдзи.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.