• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Румен Димитров: Цар Киро подготвяше взрив срещу премиера

Румен Димитров: Цар Киро подготвяше взрив срещу премиера

Румен Димитров, ексченге от НСБОП ексклузивно пред вестник "Всеки ден": Цар Киро подготвяше взрив срещу ПРЕМИЕРА!Каква   е обвързаността между човека, който подпали България - Цар Киро, и висши държавници? Отговор на този въпрос „Всеки ден" потърси от ченге, което лично е арестувало Кирил Рашков още през вече далечната 1998 г. Циганският "цар" и в момента лежи в ареста. Мярката се наложи заради образуваното срещу него досъдебно производство за отправени заплахи за убийство срещу Иванка Петрова и Веселин Христов от с. Катуница. Съдът реши, че Рашков е "личност с висока степен на обществена опасност, не се ползва с добро име в обществото, както и че е имал намерение да напусне страната, да иде в Сърбия, където щял да се чувства в безопасност".

Въпрос: Службите имат шокиращ запис - Рашков говори на кой политик колко е платил!- Вие сте разследвали и арестували преди години Цaр Киро. Разкажете кога и по какъв повод?

Румен ДимитровЗа взрива срещу редакцията на вестник "Труд" през 1998 г. Целият този случай ми мина през ръцете, така да се каже. Аз и колегите ми от направление "Терор" в НСБОП работихме по разкриването на бруталното престъпление. Нашата тогавашна разработка спокойно може да се използва в учебниците на курсантите от Академията на МВР в Симеоново. Задържахме извършители, голяма част от тях направиха самопризнания. Арестувани   бяха трима     души - Йончо Янков, Недялко Кръстев и     Валентина Иванова. За да поставят взрива, са взели хонорар от по $1000. Прекараха в ареста година и половина. През март 2002 г.  съдът оневини всички задържани- б.а./ Оказа се, че същите престъпници месеци преди това бяха направили опит да взривят и централата на СДС на ул. „Раковска" 134. Тогава в бюлетина на МВР случаят е бил отразен като "възникнал пожар в съседната сграда". 

Въпрос: Установихме всички участници по веригата, от поръчители, посредници, извършители- Цap Киро ли взриви "Труд"?

Румен ДимитровПо оперативен път доказахме категорично, че имаше съпричастност. Още в самото начало на работата на екипа ни придобихме надеждна информация отблизък на Рашков, че е платил и изпратил бомбаджиите. Но той не беше на върха на пирамидата. Над него стоеше основният поръчител.

Въпрос: Който е?

Румен ДимитровПолитическо лице на много висока позиция в тогавашната управляваща партия СДС. Имахме конкретни данни за него. Ако случаят беше разкрит докрай, щеше да стане огромен скандал в държавата.

Въпрос: Защо не го разкрихте?

Румен ДимитровТакава беше волята на хората над нас. В началото на работата ни имахме пълна свобода и подкрепа от ръководството в лицето на тогавашния директор на НСБОП Кирил Радев. Бяхме дори предупредени да не търсим съдействие от пловдивската полиция заради обвързаност между дирекцията там и циганина. Целият екипимахме страшен хъс да разкрием от „а" до „я" престъплението. Случваше се с дни да не спим. До момента, в който се разбра, че е замесен известен политик. Тогава вече се намери подходяща форма случая да отиде в глуха линия и да стигне само до Рашков.

Въпрос: Иван Костов ли беше този политик?

Румен ДимитровНе е Костов. Напротив, беше насочено и организирано срещу Костов. Имаше план чрез тези взривове да се дестабилизира държавата, за да се атакува лидерът на СДС и министър-председател. Сценарият беше задействан от хора, много близко до Костов, които искаха да му вземат главата.

Въпрос: Евгени Бакърджиев ли е бил мозъкът на този план и поръчител на взрива?

Румен ДимитровНе коментирам. Наистина няма как да назова името на политика. Днес той не е в активната политика, но въпреки това е влиятелен човек с пари.

Какъв е бил мотивът на Рашков, за да се заеме със случая?

Румен ДимитровТой беше организаторътПолучи облаги да свърши тази работа. Никой предполагам не си прави илюзия, че Рашков натрупа пари и влияние не без помощта на държавници от най-виско ниво, които логично му искаха и услуги за това. Тогава въпреки всичко го арестувахме.

Въпрос: И какво се случи след ареста?

Румен ДимитровПрихванахме негов много емоционален телефонен разговор. Циганският „цар" беше бесен. Коментираше със свой човек, как са го изпържили, а толкова силни хора от управлението му дължали услуги. Назова и конкретни имена. Част от тези лица и досега са силни фигури в политиката от различни партии.

Въпрос: Цap Киро платил ли е подкуп на тогавашния главен прокурор Татарчев?

Румен ДимитровИмаше подкуп и той не беше за 250 000 долара, както писа в. „Уикенд", а за много повече.-

Въпрос: Колко повече?

Румен ДимитровБлизо 500 000. Но парите не стигнаха до Татарчев, Бог да го прости. Подкупът беше поискан от Рашков, докато беше в ареста, от един известен самозван цигански барон. Отиването му в ареста за срещата и искането на парите беше контролирано от службите. Сумата беше разделена между "барона" и бивши високопоставени служители от МВР под тогавашния министър Богомил Бонев. Малко след това Кирил Рашков беше освободен. Което беше потвърждение за свършената работа на база
дадените пари.

Въпрос: Кои политици покровителстваха циганина по това време?

Румен ДимитровОт всички партии. Логично, след като тогава управляваха СДС,Рашков имаше много близки контакти с тях.

Въпрос: Подготвяни ли са и други взривове от Кирил Рашков?

Румен ДимитровДа, имахме данни, че се готви голям атентат в центъра на София до сградата на Министерския съвет. Взривът трябваше да бъде в голямо количество и поставен в багажника на изоставен лек автомобил.

Интервю на СТАНИМИР МИНЧЕВ

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.