• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Властта призна - в списъците с гласоподаватели има грешки

Властта призна - в списъците с гласоподаватели има грешки

София /КРОСС/ По-малко от месец преди изборите, властта призна, че в списъците с гласоподаватели има грешки. Те засягат основно хора, които в последните години са живели в чужбина. За казуса алармираха вчера от ДПС, съобщи бТВ.

Грешките в списъците се дължат на разминаване на данните за адресните регистрации в общините и в служба "Български документи за самоличност" на Министерството на вътрешните работи. Лидерът на ДПС Ахмед Доган изпрати писмо до премиера, с което настоя заличените да бъдат върнати в списъците.

След разговор с регионалния министър, под чиято шапка е служба ГРАО, днес Бойко Борисов обясни от Прага, че е говорил с министър Лиляна Павлова и обеща, че грешките ще бъдат поправени.

"Сутринта рано тя ми докладва и при направената проверка. Има сбъркани имена, това вече се отстранява или са отстранени, така че за изборите няма да има никакви проблеми всички граждани да гласуват", коментира Бойко Борисов.

Премиерът не уточни, колко са засегнатите. Според ДПС става дума за хиляди избиратели.

От партията на Доган посочват община Кирково, в която от 20 000 души, от списъците са заличени 400. "Ако има виновник, според мен, за създалата се ситуация, то това са наистина кметовете на кметства, защото многократно аз също като кмет на община, на оперативки, съм ги предупреждавала, че трябва да проверят всички картотеки, да проверят всички жители, да актуализират всички база данни, за да може да не се случи точно това, което в настоящия момент се случи", коментира кметът на общината Шукран Идриз.

Според министъра на вътрешните работи, в отпуск, и председател на предизборния щаб на ГЕРБ грешката е само техническа.

"Нали не си представяте, че МВР и ГРАО, което е към МРРБ, ще си позволи лукса по този начин да отстранява дадени лица от списъците. Това е толкова несъстоятелно, но това е удобна теза в момента на нашите опоненти", заяви Цветан Цветанов.

От община Пазарджик също съобщиха, че в списъците са заличени избиратели - около 3 200 души. Там причината също е, че настоящият адрес на избирателите е в чужбина. Други са заличени, защото са в затвора.

Проблемът събра на среща в МВР представители на ведомството и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Беше решено грешите да се поправят, а именно - заличените от списъците да бъдат върнати. Представители на служба ГРАО обясниха, че когато човек заминава за чужбина има право да отиде в общината и да съобщи, че променя настоящия адрес.

Той обаче не е задължен да направи това. По някакъв неведом начин обаче софтуерът на МВР е извлякъл данни за променения настоящ адрес на хиляди избиратели и така те са заличени от списъците, защото не отговарят на условието през последните четири месеца да са живели у нас, на мястото където още гласуват.

Какво решение предлага ЦИК

Нееднократно сме имали възможност да припомняме, че един избирател може да фигурира само в един избирателен списък. Тези списъци, за които се говори, че има хора, които не са включени в тях - първо трябва да се знае какви са тези лица. До 8 октомври избирателите могат да отидат в общините и да нанесат имената си в списъците, обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.