• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Водещите заглавия в пресата

Водещите заглавия в пресата

 

София /КРОСС/ Преглед на печата

в. "ДНЕВЕН ТРУД"

"Борисов към Европа: Направете пенсиите си български"

Светлана ДЖАМДЖИЕВА Наш пратеник

Що за популизъм шества из другите страни, гневи се българският премиер

Страните в ЕС, които имат бюджетен дефицит над 3%, да намалят пенсиите и заплатите си до нивото на тези в България. Това призова премиерът Бойко Борисов след среща в Прага с колегата си Петър Нечас. Страната ни е на последно място по доходи сред 27-те членки на съюза.

„И ние искаме да направим по 2000 евро пенсиите на българските пенсионери, и те го заслужават. Но веднага бюджетът ще отиде на червено и ще се наредим за пари пред МВФ", каза Борисов. И попита: „Що за популизъм шества из Европа? Да направят пенсиите колкото в България!"

 

в. "24 ЧАСА"

"ВиК ни сви 30 млн. лв. от джоба"

Виктор ИВАНОВ

Три правителства слепи за злоупотребите, планирали да им ги опростят

Над 30 млн. лв. са свили от джобовете на българите и държавата 35 ВиК дружества. Тези суми са платени от гражданите като такси водоползване, но дружествата не са ги превели на екоминистерството. Кражбата лъсна при справка на в. „24 часа" кои са длъжниците на ведомството. Сумата е трупана в продължение на последните 10 години. За това време три правителства са останали слепи за злоупотребите, дори е имало планове дълговете да бъдат опростени. Такса водоползване е в размер на 1,5 ст. на куб. м вода. С приходите от нея трябва да се финансира изграждането на пречиствателни станции и нова ВиК инфраструктура. Вместо да превеждат водните такси на държавата, шефовете на ВиК дружествата са раздавали премии, обяви шефката на ПУДООС (структурата на екоминистерството, която събира екотаксите) Галина Симеонова.

 

в. "СТАНДАРТ"

"Ревизори в църквата"

Поповете като фолк диви без договори и осигуровки

След футболисти и фолк диви ревизорите може да подгонят и поповете. За това настоява в писмо до финансовия министър Симеон Дянков синдикатът "Подкрепа". Сметната палата да провери как се харчат милионите, които всяка година държавата отпуска на духовенството като субсидия. От години не са правени одити на тези пари и ще огласим всички злоупотреби, закани се лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Според него проверка на Главната инспекция по труда е разкрила, че поповете са по-зле и от сервитьорките и певиците по морето. Отчетата масово работят без трудови договори и осигуровки или на минимална заплата. Проверката обаче е обхванала само 10% от храмовете. Тренчев разговарял с премиера Борисов нещата да се доведат докрай. "Подкрепа" направи първия свещенически синдикат, но Светият синод не му обърна много внимание.

От профсъюзите искат и да се огласят агентите на ДС в православната църква, за което призова и пловдивският митрополит Николай преди седмица. Засега не е ясно дали министър Дянков ще откликне на призива на "Подкрепа". Светият синод също не коментира изявленията на Тренчев. "Хайки от бирници в църквите ще е дело на Сатаната", възроптаха обаче столични духовници.

 

в. "НОВИНАР"

"Борисов дава акъл на Европа: Намалете заплатите и пенсиите като нас и си решавате проблемите"

Премиерът Бойко Борисов намери разрешение на проблема на европейските държави с висок бюджетен дефицит. По време на посещението си в Прага премиерът обяви, че ако държавите имат дефицит над 3 процента, трябва да понижат пенсиите и заплатите до нивото на българските. Така за година-две щели да си решат проблема.

"И ние искаме да направим пенсиите 2000 евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи? И ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?”, попита той.

Борисов даде още съвети, базирани на българския опит. Той обясни, че парламентът ни се опитва да промени конституцията, за да не може никое правителство да си позволи бюджетен дефицит над 3 на сто. Според него това ограничение трябва да влезе и в общоевропейска конституция.

На журналистически въпрос за ниските доходи у нас премиерът отговори, че в българските банки имало над 30 млрд. от населението.

Министър-председателят коментира и влизането ни в еврозоната. "Влизането ни в еврозоната от цел в момента се превръща в нещо, което внимателно изчакваме да видим – как ще се развият процесите там. Не искаме да влезем в място на дългове”, отсече премиерът.

в. "ДНЕВНИК"

"МВР измисли нова такса за бизнеса"

Министерството на вътрешните работи намери начин да си осигури нов източник на приходи месец след като бяха спрени даренията от граждани и фирми. Всички компании, които имат собствени звена за охрана - дори с двама-трима пазачи, ще трябва да платят на МВР еднократна такса, за да получат лиценз.

За да пазят обектите си в една област, те ще трябва да дадат 700 лв., а ако имат офиси и на други места - 3000 лв. Нововъведението в тарифата, която урежда таксите, плащани към вътрешното ведомство, беше обнародвана в днешния брой на Държавен вестник.

Промените ще увеличат разходите на всички компании, които са наели служители да пазят офиси, складове, производствени цехове. По данни на полицията тези дружества са между 2000 и 3000. От днес - 4 октомври, те имат 1 година гратисен период да решат дали да платят на МВР за лиценз.

От това приходът за министерството ще е между 2 млн. и 9 млн. лв. в зависимост колко компании с колко офиса ще кандидатстват. Ако не искат да плащат на МВР, фирмите могат да наемат частни охранителни дружества, но това ще им излезе по-скъпо.

От пресцентъра на министерството вчера обясниха, че въвеждането на новата такса е заради промените в Закона за частната охранителна дейност и ведомството само изпълнява разпоредбите.

Проверка на "Дневник" обаче показа, че поправките, с които бизнесът се натоварва с нови разходи, са внесени именно от МВР и министерството на икономиката. Мотивът на силовото ведомство е, че частните охранителни фирми са в неравнопоставено положение - плащат за лиценз.

За да се поправи тази несправедливост, МВР е предложило всички дружества с охрана да му плащат и това е прието от правителството.

 

в. "КЛАСА"

"Финансовото богатство на домакинствата нарасна с 4 млрд. лв. за година"

За първи път от началото на кризата има ръст в продажбите и ипотеките на апартаменти

Въпреки кризата финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 4 млрд. лв. за година и достига 41 млрд. лв. към края на юни, сочи доклад на Industry Watch. Спрямо предходното тримесечие осезаемо нарастват депозитите с 380 млн. лв. и пенсионните спестявания със 165 млн. лв. Инвестициите в акции намаляват, докато вложенията във взаимни фондове остават на практика непроменени.

Домакинствата успяват да увеличат своите спестявания при общ спад на задлъжнялостта към финансови институции с 3% спрямо второто тримесечие на 2010 г. Най-съществено се свива дългът към лизинговите дружества с 20% годишно, докато само към банковата система се понижава с 1 на сто, уточняват експертите.

Банковите депозити пък продължават да бъдат основен актив на домакинствата. Делът им е 69% от финансовите активи на населението. Друго голямо перо в семейния портфейл са спестяванията в частни пенсионни фондове, достигащи общо 10% от финансовото богатство, сочи още анализът на Industry Watch. “През последните години ставаме свидетели на видимо удължаване на срока на влоговете от 6 до 12 месеца. Удължаването на срочността на банковите депозити се дължи както на по-високите лихви на влоговете с по-дълъг срок, така и на привличането на вложения с дълъг инвестиционен хоризонт, които при други условия биха били инвестирани в имоти или на борсата”, отчитат експертите.

Според проучванe на ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане сред 426 души eдна трета от българите нямат заделени дори хиляда лева за непредвидени разходи. Оказва се, че само 4% от запитаните са предвидили в бюджета си заделяне на редовни спестявания.

Повече от половината имат заем, а всеки четвърти признава, че не успява да се вмести в текущите си разходи. Мнозинството посочват, че ако доходите им спаднат с 20%, ще трябва да си намерят допълнителна работа.

Според доклада на Industry Watch за първи път от началото на кризата е отчетено увеличение на вписаните продажби и ипотеки на 12-месечна основа. Увеличаването на пазарната активност е сигнал, че в следващите тримесечия цените на жилищата ще се стабилизират, смятат експертите.

80 на сто от активите на населението са ориентирани в жилища. 68,42% от хората купуват ново жилище заради задоволяване на собствените си нужди, а 10 на сто имат необходимост от по-голяма площ, пък посочи Георги Павлов, изпълнителен директор на “Адрес”, на семинар, организиран от Първа инвестиционна банка вчера. По думите му малко под 8% купуват имот за разширяване на бизнеса, а съответно 7,8 и 5 на сто - за роднини и като инвестиция.

Според данни на агенция „Явлена“ общо 26 на сто от реализираните сделки за първото полугодие са отчетени в петте най-големи града на страната - София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Спрямо година по-рано това е ръст от 38%, но въпреки това покупко-продажбите остават с 24% по-малко спрямо първите шест месеца на 2008 година.

 

в. "ДУМА"

"Спряха тока на детски градини във Видин"

Детските градини във Видин от няколко дни са без ток и телефон. Без електричество и интернет са няколко общински училища и сградата на самата община. Преди ден е изключена и водата в сградата на общинската администрация. Няма пари за заплати в детските забавачки, три училища също са уведомени, че пари за заплати на учителите в общинската хазна няма. Община Видин буквално е пред фалит, тя е сред най-големите длъжници заедно с община Сливен. Видин дължи общо 22 млн. лева, а Сливен - близо 13 милиона. Над 208 милиона са задълженията на общините в България като цяло, като шампиони по дългове се оказват тези с кметове от ГЕРБ. Видин и Сливен са най-добрите примери за катастрофалното управление на гербаджиите на централно и местно ниво, коментира тревожната ситуация депутатът от левицата Михаил Миков. Той разказа потресаващи данни за градините и училищата във Видин. Заради липса на средства в бюджета в една от забавачките малчуганите са на "гербаджийска диета". Ядат единствено ориз и картофи, а веднъж седмично им се дава малко месо със зеленчуци. Миков коментира, че общините, водени от ГЕРБ, са докарани до "африкански стандарт", а всички гербаджии са увлечени в изборите и нехаят за състоянието на хората и децата.

 

в. "СЕГА"

"Борисов спусна спасителен план на ЕС - доходи и пенсии като в България"

Премиерът обвини европейските лидери в популизъм и контрира въпроса защо хората у нас са бедни с аргумента, че българите кътат 30 млрд. лв. в банки

Премиерът Бойко Борисов използва официалното си посещение в Прага, за да отправи серия от икономически препоръки към ЕС. Европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3%, да направят пенсиите и заплатите колкото в България и така до една-две години ще решат проблема. И само когато закъсалите държави намалят заплатите до нашите, ЕС да им дава дотации.

Двамата с чешкия му колега Петр Нечас осъдиха финансовата разюзданост на някои държави и заявиха, че приемането на страните им в еврозоната няма да е на дневен ред, докато тя не се дисциплинира. "Правителствата на Чехия и България напълно отказват да дадат дата за приемане в еврозоната, защото никой не знае какво ще стане с този проект. Освен това всички можем да видим как валутният съюз се превръща в съюз за превод на пари или дори дългов съюз", заяви чешкият премиер Петр Нечас. "Влизането ни в еврозоната от цел в момента се превръща в нещо, което внимателно изчакваме да видим - как ще се развият процесите там. Не искаме да влезем в място на дългове", бе коментарът на Борисов.

"И ние искаме да направим пенсиите 2000 евро, но бюджетът ще излезе на червено. Кой не иска да направи пенсиите високи? И ние искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?", заяви Бойко Борисов на съвместната пресконференция в Прага, цитиран от Агенция "Фокус" и АФП. Той призова държавите да харчат само колкото печелят. "Никой не трябва да взима парите на данъкоплатците и да ги дава на недисциплинираните", отсече премиерът. И подчерта, че в момента България и Чехия са едни от шестте финансово най-изпълнителни страни в ЕС, които стриктно спазват ангажиментите си за финансова дисциплина.

Премиерът контрира въпрос на чешки журналисти за ниските доходи в България с аргумента, че в българските банки има над 30 милиарда спестявания на населението. Все пак призна, че доходите у нас са най-ниски, но то е, защото 20 г. нищо не се е правило нито в екологията, нито в инфраструктурата. "Пред нас стои въпросът как да стимулираме потреблението и усвояването на еврофондовете са допълнителните пари, откъдето съм убеден, че ще влязат пари в населението", каза Борисов. Заем от МВФ не ни е нужен, категоричен бе той.

България получи пълната подкрепа на чешката страна за Шенген. "Некоректно и нечестно е от страна на някои европейски държави да поставят още изисквания към вас", заяви Петър Нечас.

Борисов нарече проблемите с ЧЕЗ в България "минало". "С промените, които направиха, и новото ръководство, мисля, че работят значително по-добре", похвали той дружеството. И призова за още чешки инвестиции в страната ни. Преди година Борисов заплаши да национализира електроразпределителните дружества, едно от които е собственост на ЧЕЗ, тъй като купували тока от НЕК евтино, а го продавали на населението скъпо.

Ден преди това Борисов се срещна с българската общност в Прага, където му бяха зададени много политически въпроси - като например защо за ГЕРБ са важни президентските избори и не е ли по-добре за пред света те да бъдат спечелени от опонентите му, за да има коректив. "Не дай Боже, падаме на президентските избори - веднага на другия ден ще поискат предсрочни избори", отвърна Борисов, който за пръв път допусна подобна възможност. И прибягна до футболно сравнение: "Участието в президентските избори е като в Шампионската лига. Защо не питаш сър Алекс Фъргюсън защо му е да участва в Шампионската лига?". Премиерът обеща при победа на ГЕРБ на президентския вот да се извадят агентите на Държавна сигурност в президентската администрация и да се налага вето на "тези закони, които народът иска".

Генералът все пак призна, че е обмислял възможността да извади "неутрален човек" или да подкрепи друг кандидат, но не го направил, понеже всички партии били против него: "Ние нямаме политическа класа, с която да се разберем... Ако не бях направил правителство на малцинството, България къде щеше да е сега? Оттатък Гърция. Но Гърция заради еврото я подкрепят, нас кой да ни подкрепя? Но някой да ни го признава сега?"

Пред сънародниците ни в Чехия премиерът обясни, че законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, ще бъде приет в сегашния си вид, въпреки че конфискация без съдебно решение не се приема добре и в самата Европа. "В много държави такъв закон би се приел едва ли не като връщане на комунизма. Конфискация без съдебно решение. Да, днес сме ние, няма опасност от нарушаване на демокрацията. Утре ако са други, вземат ти къщата, след две години други ти я върнат, през това време се е разрушила - кой ще я плати? Но те са вече толкова наплашени от България през тези 20 г., че казват "не, искаме да го има". Добре, ще го има, ще положим усилия, ще го приемем точно в този вид, макар че и те знаят, че това не е точно така. Във всички правови държави съдът е този, който решава дали си грешен, дали по престъпен начин е придобито това имущество или каквото и да било. Ние сега ще го приведем в действие без съдебно решение", коментира Борисов. По думите му в България всички ще ти ръкопляскат, ако вземеш на някой къщата или имота, особено ако е на комшията.

------ПЕРА----

След като се похвали за километрите построени магистрали, премиерът сви рамене, че няма пари за строежа на пътя Загражден - Белица, за който го попитал наш емигрант в Чехия, родом оттам. "Единственото перо, по което евентуално може да ти намеря пари, е Програмата за селските райони", обясни му Борисов. "Пътят би струвал само 10 млн. лв.", примолил се Асен Караилиев. "10 милиона ми се виждат като целия свят днес. Вежди Рашидов обикаля от един месец за музеите да иска десет милиона, максимум съм му казал шест" - отсякъл премиерът. "Вие правите икономии, ще можете сигурно и с по-малко", продължил Караилиев. "Правим икономии, защото такива като тебе всеки ден искат пари. Никаква любов, само пари", оплакал се Борисов.

 

в. "ПАРИ"

"Колективните сайтове вече предлагат и коли"

Доскоро предложенията с големи отстъпки като начин за онлайн реклама бяха запазена територия най-вече за фирмите за услуги. Вносителите на автомобили правят първи стъпки в този сегмент с оферти на половин цена

Джип на половин цена от сайт за колективно пазаруване е най-новият маркетингов подход, с който “Ратола корпорейшън” се е прицелила в потенциалните си клиенти. Ако доскоро предложенията с големи отстъпки като начин за онлайн реклама бяха запазена територия най-вече на фирмите за услуги, последната оферта на grabo.bg заслужено е определена като “най-яката” сделка досега.

Схемата

Потребителите могат да закупят ваучер за 500 лв. в рамките на следващите няколко дни. Той им дава право до 12 ч на 28 декември да станат собственици на кола или джип от “Ратола” с отстъпка от 20 до 53%, като подпишат договор за покупко-продажба. Сумата на ваучера се приспада от цената, включително и ако клиентът желае, от първата вноска при покупка на лизинг. В случай че потенциалният купувач не си хареса кола или предпочитаният от него модел се изчерпи, до 10 януари 2011 г. той ще си получи обратно парите от ваучера. Офертата е съобразена с коледните празници, когато много хора правят подаръци или купуват по-големи неща, каза Никола Павлов, съдружник в “Грабо Медия” ООД. По-дългият срок за използване на ваучера пък дава възможност на клиентите да си осигурят парите за покупката.

Оферти

Промоцията важи за определени количества, но включва широк спектър от предложения. Сред тях са нови автомобили от марките SsangYong (Южна Корея) и Piaggio Commercials (Италия), както и всички марки употребявани автомобили, с които автокъщата разполага в момента. Отстъпките зависят от марката и модела, като най-големи са за колите от автомобилния аутлет на фирмата, където се предлагат по-стари модели. Най-малко се приспада от цената на колите от новата колекция (като например Korando 6AT) - около 5-6 хил. лв. Топофертата на “Ратола” пък е джипът Actyon Classic 230E, който сега се предлага за 22 хил. лв. вместо за 46.2 хил. лв. с ДДС, което прави отстъпка от близо 53%. Макар че в сайтовете за колективно пазаруване има и по-големи намаления като процент, при петцифрена изходна цена това е най-голямата отстъпка, предлагана досега. Всички коли имат гаранция, която варира от 6 месеца за употребяваните до 5 години (или 100 хил. км) за Korando.

Компанията

“Ратола Груп” е на пазара повече от 20 години и понастоящем включва над 20 компании, опериращи на територията на България, Македония и Косово. Палитрата от дейности на групата се простира от внос на автомобили, авточасти и автоаксесоари, през автосервизни услуги, транспорт, логистика, застраховане, счетоводни, финансови и консултантски услуги, до лизинг, PR, реклама и информационни технологии. “Ратола” е специализирана в дистрибуцията на високопроходими автомобили като японските Mitsubishi, южнокорейските SSangYong и германските BRABUS. В портфейла й влизат още FIAT и Alfa Romeo, на които компанията е оторизиран дилър за Пловдив и региона. “Ратола” също е официален вносител за България на италианските Piaggio Commercials.

 

в. "ТЕЛЕГРАФ"

"6000 ДОКТОРИ БЕЗ ПРАВО ДА НИ ЛЕКУВАТ"

Цветомира ГЕОРГИЕВА

Погват ги инспектори, грози ги глоба go 100 бона

Близо 6000 лекари, джипита и стоматолози и поне 307 болници нямат право да ни лекуват, тъй като нарушават закона за личните данни. Причината е, че не са регистрирани в ресорната комисия, а в същото време събират ЕГН-тата, адресите и номерата на личните ни карти. Това е абсолютно забранено според законодателството на страната и поставя под съмнение валидността на издадените от медиците и болничните заведения направления. Причината е, че на документите, с които отиваме при специалист, винаги се пише ЕГН-то ни.

 

в. "МОНИТОР"

"Кризата обезцени жилищата с една трета"

Кандидат-купувачи развалят сделките в последния момент

Брокери искат по-строг контрол за ипотечните кредити

Кризата е стопила почти 1/3 от стойността на жилищата в София от 2008 г. до сега. Ако преди четири години двустаен апартамент в столицата се е оценявал за 78 302 евро, в момента стойността му е 54 073 евро. Това показват данни на „Явлена”, представени по време на конференция за пазара на ипотечно кредитиране, организирана от Първа инвестиционна банка (ПИБ). В изчисленията са включени нивата на инфлацията, отчитани през изминалите полугодия до момента.

Данните показват още, че жилищата в София са загубили 9,78% от стойността си през тази година спрямо предходната. Сериозно са се обезценили и имотите в Стара Загора. През 2008 г. средната стойност на двустайно жилище там е била 47 152 евро. Сега обаче тя е около 32 494 евро. За същия период двустайните апартаменти във Варна са се обезценили с 22,25 на сто. Преди четири години този тип апартаменти са се оценявали на 71 585 евро, а сега на 55 654 евро.

Инфлацията е оказала най-силно влияние

върху цените на имотите преди близо четири години. През юни 2008 г. спрямо юни 2007 г. тя е била 11,7%. След това инфлацията започва да се забавя до 3,8% през юни тази година.

Според брокери вече се наблюдават първите признаци на оживление на пазара на недвижими имоти. По данни на Агенцията по вписванията през първата половина на тази година в България са били сключени общо 102 276 сделки. През същия период на миналата година те са били 73 867, което е ръст от около 27,78%. Близо 25 на сто от всички сделки са били сключени в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

„От 2003 г. насам имотите са най-изгодни”, категоричен е Георги Павлов от „Адрес”. Той обясни още, че в момента лихвите по кредитите са

близки до нива от преди 4 години

а цените на жилищата са паднали до стойности от 2005 г.

 

в. "ЗЕМЯ"

"Меката ръка на закона"

Поредният нагъл цигански набег нажежи страстите в столичен квартал. За кой ли път къщата на възрастна жена е обект на нагла кражба. Сега обаче бдителни съседи залавят непълнолетния грабител и докато чакат да дойде полицията, нахлува цяла орда цигани. Тя нахълтва в двора на къщата и най-брутално се саморазправя с мъжете. Но още щом зърват „сините" лампи, тутакси се изпаряват. Сега се сещате какво следва, нали? Тромаво, бавно досъдебно производство. През това време ромската общност в квартала вече е подготвила свои „свидетели" и нищо чудно пребитите българи да се окажат виновни. И това се случва вече 21 години по села и паланки, а вече се вихри яко и в столицата. Имаше и убийства, но не и осъдени. Твърдата ръка на закона с годините все повече омеква. Данъчните пак тръгнаха по селата да събират акциз за ракията, а баба Пена се чуди какво ще прави с гроздето от асмата. То и него трудно опазва, ама поне чинно си плаща данъците. Обаче 21 години тези, които крият нелегалния менте алкохол, ощетяват хазната с милиони и плащат само „рушвети". И тук твърдата ръка на закона и на данъчните хич я няма. В краен, ама в много краен случай има само условни присъди и „поощрителни" глоби. Затова никой от управляващите, от МВР, от прокуратурата и съдебната власт да не се учудва, че започнаха да се организират „бригади" за самозащита. На хората им дойде до гуша от меката ръка на закона.

 

в. "АТАКА"

"Нов шамар за властта: ЕК ни отказва пари за „Струма“ и „Тракия“"

Кабинетът поискал 2 млрд. евро за магистралата до Гърция заради тунел под Кресненското дефиле

Вече са готови черновите на писмата, с които Европейската комисия ще откаже финансиране на няколко големи пътни проекта в България. Страната ни няма да получи средствата за онази част от магистрала "Тракия", която е част от европейските коридори. Без финансиране от ЕК се очертава да остане и цялата "Струма". Това съобщи за "Атака" отлично осведомен източник, работещ с ЕК. Официалното писмо се очаква да пристигне у нас след изборите.

Това е поредният шамар за правителството от страна на Евросъюза, който преди седмица ни отряза и за влизането ни в Шенген.

Проблеми с ЕС се очаква да имат управляващите и с магистрала "Люлин" заради промени във вече утвърдените проекти. Изпълнителят - турската "Мапа Дженгиз", е сменил проектите на мостовете, подпорните стени, свлачищата. От бюджета за тази година са отпуснати 17,18 млн. лв. на "Главболгарстрой" за укрепване на свлачище, застрашаващо цял участък. Пари за него вече са дадени на турския изпълнител "Мапа Дженгиз".

"Всички пари, които в момента премиерът Бойко Борисов дава за изграждането на пътна инфраструктура, няма да бъдат възстановени от ЕС", твърди и депутат от опозицията. По думите на народния представител "Тракия" въобще не е включена в Националната референтна рамка, което е условие за еврофинансиране. Половината от магистралата се води вътрешна - от Пловдив до Бургас. Тя обаче става част от европейския коридор № 8 по трасето София - Пловдив - Хасково - Свиленград. Точно тази част няма да получи финансиране от ЕК.

На 20 юни тази година премиерът Бойко Борисов сам обяви: "По европейските програми, селските райони, метрото, магистрала "Тракия" даваме пари, взимаме от резерва и след три месеца - Брюксел ни връща парите". По думите му към онзи момент той е изхарчил от фискалния резерв около 600 млн. лв.

Европейската комисия обаче се подготвя да върне апликационните форми и за магистрала "Струма", изпратени от вече бившия регионален министър и настоящ кандидат-президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Той е поискал 2 млрд. евро. Според него високата цена се дължи на 23-километров тунел под Кресненското дефиле. Еврокомисарите записали в черновата на отказа си, че нищо не налага изграждането на тунела и са препоръчали старото трасе, което е построено още от Тодор Живков. От Агенция "Пътна инфраструктура" твърдят, че експлоатацията на тази автомагистрала ще струва 4 пъти повече от бюджета за поддръжката на цялата останала инфраструктура.

През финансовия период 2013-2020 г. пари за автомагистрали няма да се дават, приоритет през този период ще е железопътният транспорт, пише в програмата на Европейската комисия шефът й Жозе Барозу. Това означава, че нашата страна ще изгуби много пари, ако до 2013 г. не успее да защити проекти и да усвои средствата за автомагистрали. Под въпрос е обаче и финансирането за железопътния транспорт, защото все още липсват три задължителни документа. България няма Национален план за регионално развитие до 2020 г. На основата на него се прави Националният план за икономическо развитие. Двата документа заедно влизат в основата на Националната стратегическа референтна рамка, която сега е преименувана като договор с ЕС. Без тях обаче няма как да получим финансиране до 2020 г.

 

в. "РЕПУБЛИКА"

"СПИРАТ 200 ВЛАКА"

Мярката е част от оздравителен план за затъналата в дългове БДЖ, над 1000 души може да останат без работа

Закриване на 200 влакови линии, които са на загуба. Това е една от мерките в оздравителния план за затъналата в дългове БДЖ, съобщиха участници в преговорите между транспортното министерство и ръководството на компанията.

Орязването на маршрутите се оказва наложително, след като вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че няма да внесе споразумението за заем от Световната банка на стойност 460 милиона лева. Парите са необходими на БДЖ, за да продължи дейността си.

Ако бъде постигнато съгласие за прекратяването на линиите, хиляди хора ще трябва да търсят алтернативен начин за придвижване между населените места, контрират от синдикатите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.