• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Трайков: България е основният участник в газовия коридор между Азия и Европа

Трайков: България е основният участник в газовия коридор между Азия и Европа

 

Астана, Казахстан /КРОСС/ Енергийна сигурност означава баланс на интереси – сигурни доставки за потребителите, сигурно търсене за експортиращите държави, защитен и балансиран интерес на транзитиращите страни. Европа залага на прагматично и равнопоставено партньорство със страните от Каспийския регион и Централна Азия за осигуряване на алтернативни доставки на енергоресурси и България може да бъде важен фактор в този процес. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред участниците в VI-ия евразийски форум „Казенерджи 2011“ в Астана, Казахстан.

Най-големият енергиен форум на Централна Азия събра в Астана, Казахстан ръководители на световните енергийни организации, водещи експерти и компании в сектора от Европа, Азия и Съединените щати. Модератор на част от панелите беше телевизионната легенда Лари Кинг.

„Казенерджи“ 2011 беше открит от министър-председателят на Казахстан Карим Масимов. Българският енергиен министър участва в първия панел на конференцията, свързан с енергийната политика на Евразия, заедно с министъра на енергетиката и минералните ресурси на страната Сауат Минбаев, председателят на Асоциацията на нефтопреработващите и енергоресурсните компании „Казенерджи“ Тимур Килибаев и еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Тема на изказването му беше "Ролята на Каспийския регион за енергийната сигурност на Европа".

Европа търси възможности за диверсификация на енергийните си доставки и най-достъпната алтернатива за това са ресурсите на страните от Каспийския регион и Централна Азия. Партньорството със страни като Азербайджан, Туркменистан и Казахстан е ключово за стария континент с оглед увеличаване на капацитетите за транзит и разнообразяване на ресурсите, маршрутите и източниците на доставка на пазарен принцип, подчерта министър Трайков.

По думите му Южният газов коридор („Набуко, ITGI, ТАР и други) е най-важният компонент на концепцията за енергийна сигурност на стария континент. Отварянето на Южния газов коридор ще осигури маршрут за доставка на 10 до 20% от прогнозните количества природен газ, необходими за покриване на енергийните нужди на Европа през 2020 г. Затова изграждането на инфраструктурата на газопроводите „Набуко, ITGI (Турция - Гърция-Италия) и ТАР (Трансадриатически газопровод) е ключов приоритет за Общността, категоричен беше Трайков. На практика България директно и индиректно участва във всички проекти за доставки на природен газ от Азия и Каспийския регион към европейския пазар: през Турция до Централна Европа и през Турция до Италия. Особено важно е, че чрез България Южният газов коридор може да се развие в близките няколко години. До 2-3 години газопреносната ни мрежа ще бъде свързана с мрежите на Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, което превръща страната ни в основен участник в газовия коридор между Азия и Европа, подчерта Трайков. Амбицията ни е до 2014 година да направим възможна доставката на 5 - 10 млн. куб. метра каспийски газ за Европа, допълни министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.