• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Партията на Капон се обяви срещу решение на ЦИК

Партията на Капон се обяви срещу решение на ЦИК

 

София /КРОСС/ Единна народна партия изпрати свое становище по повод постановяване от страна на ЦИК на отказ на жалба определена като основателна. „Изправени сме пред поредния законово регламентиран правен абсурд. Видно от изложеното в мотивите на решението на ЦИК (1038-МИ от 3.10.2011 г.) жалбата на Единна народна партия срещу отказ на ОИК да регистрира промяна в листата за общински съветници на партията в Добрич, е не само допустима, но и определена като основателна. Въпреки това на основание чл. 20, ал. 2 от ИК е постановен отказ поради субективното обстоятелство, че не е било налице необходимото мнозинство за вземане на решението. Няма данни по решението да е гласувано с особено мнение от някой от членовете на комисията.

Парадоксален е фактът, че едно решение на ЦИК, с което се предлага да се признае за основателна жалба срещу ОИК, може да бъде отхвърлено на формално основание, каквото е непостигането на мнозинство от 2/3 от присъстващите членове на ЦИК. По този начин се обезсмисля процедурата по обжалване на решенията на ОИК, тъй като е напълно възможно по всяка една основателна и допустима жалба (съгласно самото решение на ЦИК) да бъде постановен отказ на ЦИК, който дори не подлежи на обжалване съгласно чл. 33, ал. 3 от ИК.

Липсата на прозрачност върху протоколите от заседанията на Централната избирателна комисия, липсата на възможност да се види кворумът и липсата на информация за поименно гласуване оставят впечатление за партийна намеса и неяснота в работата на този отговорен орган. Единна народна партия, в лицето на председателя й Мария Капон, именно по тази причина подаде молба за предоставяне на протоколите от заседанието на ЦИК, на което е разгледана жалбата на ЕНП Добрич и се надява да получи препис.

Скандалният случай, който ощетява Единна народна партия е пряко доказателство, че критиките на Венецианската комисия към българския Избирателен кодекс бяха напълно основателни. Една от тях директно визираше обстоятелството за мнозинството от 2/3. Очевидно спазването на законността и справедливостта зависят директно от това дали някой е в обедна почивка, говори по телефона извън залата или просто е получил разпореждане от партийната централа, чиято квота представлява.

Управляващите носят цялата отговорност за почтеността на избирателния процес и след подобен случай губят всякакво морално и политическо право да коментират честността на изборите.

С посягането на избирателните ни права се посяга на една от основните демократични ценности в България. Това посегателство трудно може да бъде скрито зад шума от пукащите се балони и предизборни песнички.

Очакваме реакция от всички демократично мислещи хора в България, защото утре всеки един може да бъде поставен на наше място”, се казва още в становището на ЕНП.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.