• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ЕК: Българските и румънските учители са най-зле платени в целия ЕС!

ЕК: Българските и румънските учители са най-зле платени в целия ЕС!

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Учителите в България и Румъния са най-зле платените преподаватели в ЕС, се казва в публикуван днес доклад на Европейската комисия, цитиран от МИА.

Почти във всички страни на Европейския сюз ръстът на основната заплата за нови учители е под нивото на нарастването на националния брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, сочат данните.

В изследването са обхванати учителите от първите до последните класове в средното образование в 27-те страни-членки на ЕС, заедно с Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция.

Проучването показва, че най-добре платени учители работят в Люксембург, Дания и Австрия.

Общо в ЕС работят шест милиона учители.

Единствено в Германия, Испания и Португалия учителите получават основна заплата, която се увеличава по-бързо от националния БВП.

В доклада се подчертава, че България е една от малкото държави в ЕС, където заплатата на просветните работници се е увеличила в резултат на въведените реформи.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Че интелектуалния труд в България е най-ниско платен през последните 45+21 години - изобщо не е новина. Най-се радвам на фукльовци, които пишат с правописни грешки, за разлика от купената диплома, грамотността с пари не се купува, нито пък с четене на 1-2 книжки. А по въпроса за заплащането на труда - гърците и испанците дори и в криза получават на месец колкото българина за половин година. Честито на тия, които смятат да отидат да гласуват пак за кьопави обещания.

05.10.2011 14:37:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.