• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Тадж Махал може да се срути през следващите години, смятат индийски учени

Тадж Махал може да се срути през следващите години, смятат индийски учени

Ню Делхи, Индия /КРОСС/ Мавзолеят Тадж Махал, който е построен през 1653 година, може да се срути в следващите няколко години, тъй като основите му са разрушени, смятат индийски учени, които са изучавали околната среда, цитирани от The Economic Times. Уникалната постройка е разположена на река Джамна в град Агра. Според думите на учените, през последните няколко години реката сериозно е замърсена. „Ако проблемът не бъде решен, Тадж Махал ще се срине през следващите няколко години", заявява един от депутатите в Арга Рамшагкар Катериа. "Реката е важна част от архитектурния дизайн. но, ако тя умре, няма да го има и Тадж Махал. Строителите не са предвидили това, когато са строили мавзолея", заявява историкът Рам Нат.
Всяка година почти четири милиона туристи посещават този символ на любовта. Той е бил построен по нареждане на императора на Великите Моголи Шах Джайхан в памет на починалата му жена Мумтаз Махал, починала при раждане. Тадж Махал е смятан за най-бляскавия паметник на Моголската архитектура, стил, съчетаващ ислямски, индийски и персийски елементи. През 1983 година е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е смятан за един от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов.
Въпреки че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради. Строителството започва около 1632 година и е завършено около 1653 година, като в него участват хиляди строители и занаятчии. Комплексът е изграден под прекия надзор на владетеля от група архитекти, сред които Абделкарим Мамур Хан, Макрамат Хан и Устад Ахмад Лахаури.

/ВН/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.