• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Решенията на правителството днес

Решенията на правителството днес

 MС одобри позиция на България за участие в Неформална среща на министрите, отговорни за образованието в задължителна училищна възраст на държавите-членки на ЕС

София /КРОСС/ Министерският съвет одобри позиция на България за участие в Неформална среща на министрите, отговорни за образованието в задължителна училищна възраст на държавите-членки на ЕС, която ще се проведе на 10 - 11 октомври 2011 г.в гр. Гданск, Република Полша.
С решението си правителството дава мандат на заместник-министъра на образованието, младежта и науката Милена Дамянова да вземе участие в срещата и съобразно хода на дискусията да представи позицията на страната.
По време на първата работна сесия на заседанието ще бъдат обсъдени езиковите компетентности в перспективата на учене през целия живот и приносът им за насърчаване на мобилността с учебна цел и в професионален план, както и за подобряване на пригодността за заетост. Участниците в заседанието ще разменят мнения относно дейностите, които е възможно да се предприемат на национално и европейско равнище, с цел насърчаване изучаването на чужди езици.
В рамките на втората сесия участниците в срещата ще споделят опит и добри практики, насочени към повишаване на нивото на образователните постижения на учениците по базови умения. Министрите на образованието на Нидерландия и Полша ще представят националните си политики в тази област.

Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на ЕС

Със свое решение правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на ЕС. Заседанието ще се проведе на 6 октомври 2011 г. в Люксембург.
В рамките на предстоящото заседание министрите ще обсъдят въпроси в областта на сухопътния и въздушния транспорт, както и интермодални въпроси.
Акцент в разговорите ще бъде предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент № 3821/85 на Съвета, относно контролните уреди за регистриране на данните за движението при автомобилен транспорт и изменение на Регламент (ЕО) № 561/2006 на ЕП и на Съвета. Очаква се да бъде приет проект на Решение на Съвета и представителите на правителствата на държавите-членки на ЕС, заседаващи в рамките на Съвета, за упълномощаване на Комисията за започване на преговори с цел разширяване на географския обхват на Спогодбата за международни случайни превози на пътници, извършвани с автобуси (ИНТЕРБУС), както и започване на преговори за включване на международните редовни превози на пътници, извършвани с автобус.
В областта на въздушния транспорт се очаква се да бъдат приети две проекторешения - за упълномощаване на Комисията да започне и проведе преговори с Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (ЕВРОКОНТРОЛ) с оглед приемането на споразумение на високо равнище и за упълномощаване на ЕК да започне преговори относно всеобхватно споразумение в областта на въздушния транспорт с Република Азербайджан.
Очаква се Съвета да приема и заключения по Съобщението на Комисията "Европейският съюз и неговите съседни региони - подновен подход към сътрудничеството в сектора на транспорта".


Правителството предлага Силви Вартан да бъде наградена  с орден „Св.св. Кирил и Методий"

На днешното заседание министерският съвет прие Решение, с което предлага на Президента на Република България Георги първанов г-жа Силви Вартан да бъде награден с орден „Св. св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите й заслуги в областта на българската култура и изкуство.
Силви Вартан е родена на 15 август, 1944, в Искрец. Още в ранна възраст демонстрира разностранния си талант, а резултатът е първото й участие във филм още през 1950 година - „Под игото".
1961 година се оказва много важна за кариерата й, тогава тя за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се дебютира на сцената на прочутата зала Олимпия в Париж.
В средата на 60-те години Вартан се концентрира върху турнета и участия в САЩ и участва в най-популярните по това време телевизионни шоута като „The Ed Sullivan Show", „Hullaballooh", и „Shindig". В резултат, една от най- добрите й песни, „2'35 de Bonheur", влиза в американските класации през 1967.
В последствие Вартан продължава да издава албуми, да участва в концерти и периодично да играе в киното. През 2001 излезе сборен албум с 14 от най-големите й хитове, наречен L'Essential.


Съветът за административната реформа поема функциите на Съвета за децентрализация на държавното управление

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 192 на Министерския съвет от 2009 г. за създаване на Съвет за административната реформа и на Правилника за организацията на дейността на Съвета за административната реформа.
С промените функциите на Съвета за децентрализация на държавното управление преминават в пълен обем към Съвета за административната реформа.
Паритетният принцип на представителство на общините, действал и до сега в Съвета по децентрализация на държавното управление се запазва.
Проектът предвижда в случаите на разглеждане на въпроси, свързани с децентрализацията Съветът за административната реформа да заседава в разширен състав - освен заместник министрите, членове на CAP, които ще формират постоянния състав, в разширения ще участват областни управители и представители на органите на местното самоуправление и местната администрация.
За изпълнение на възложените нови функции числеността на секретариата на Съвета за административната реформа се увеличава с две щатни бройки за сметка на Секретариата на Съвета по децентрализация на държавното управление, който се закрива.

Правителството одобри позицията на България за участие в Неформална среща на министрите на спорта на страните от ЕС

Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в Неформална среща на министрите на спорта на страните от ЕС, която ще се проведе на 13 -14 октомври 2011 г., в гр. Краков, Полша
С решението си правителството дава мандат на заместник-министъра на физическото възпитание и спорта Лазар Каменов да представи позицията на страната на заседанието.
По време на Неформалната среща на министрите на спорта ще бъдат обсъдени
две основни теми:
- Борба срещу уговарянето на мачове (обмен на мнения на основата на документ за дискусия, подготвен от полското председателство)
- Спортът в новата Многогодишна финансова рамка на ЕС (2014 - 2020г.).

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.