• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Трайков: България може да внася биогорива от Бразилия

Трайков: България може да внася биогорива от Бразилия

София /КРОСС/ България може да внася биогорива от Бразилия. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайво Трайков на българо-бразилски бизнес форум в София, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Според него, това вероятно ще се окаже по-евтино от колкото страната ни да го произвежда сама, макар и по ефективната бразилска технология.

На въпроса как българското вино ще пробие на бразилския пазар при тези цени и качество на бразилското вино Трайков отговори, че за потребителите и хубаво когато има конкуренция. "Това дава гаранция, че този който произвежда най-високо качество с най-оптимален процес, той ще успее да продава. Няма вълшебна рецепта", посочи той.

Поповод сделката за закупуването на 12 бразилски самолета EMBRAER за български авиокомпании Трайчо Трайков обясни, че стремежът на българската страна е EMBRAER да създаде регионален логистичен център в страната ни. Той ще е вторият в Европа.

"За да се случи нещо хубво трябва и двете страни да работят за него", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма.
"Традиционният износ на Бразилия са стоки като захар и месо. Те са лидер в производството на биогорива и понякога си заслужава да не се преоткриват топлата и хладката вода, а да се използват технологии, които вече са се доказали като такива", каза Трайчо Трайков. Той каза още, че вероятно ще бъде по-изгодно за страната ни да внася горивото от Бразилия, от колкото да го произвежда сама.
По думите му, Бразилия произвежда биоетанол по един много ефективен начин: "Той е в пъти по-евтин от този, който се произвежда от царевица в САЩ или от рапица в Европа".

Според енергийният министър, друга потенциална област за сътрудничество между България и Бразилия е хидроенергетиката. "Ние имаме технологичен опит в изграждането на такива обекти. Само като пример за онова което се случва в Бразилия в тази област, ще ви кажа за ВЕЦ "Итайпо", която е с мощност 11 000 мегавата, т.е. колкото шест АЕЦ "Белене", каза Трайков.

Той не отговори на въпроса дали ще се прави нов Закон за ВЕИ, както заръча вчера премиера Борисов, но коментира: "Когато приехме този закон реакциите бяха, че той едва ли не ще убие интереса към развиване на ВЕИ. За мен обаче няма съмнение, че в крайна сметка бъдещето на енергетиката е иманно в тях. Важно е обаче това да се случва на цена и с технологии, които са в полза за потребителите".

Почти готов е Законът за енергетиката. Според Трайков остават някои въпроси за уточняване, които са свързани с определянето на обхвата на защитените потребители и регулацията на пазара. "В България това е много специална тема от гледна точка на доходите и цените. Затова сме много внимателни, за да можем да изчистим всичко много добре", каза той.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.