• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Еврокомисията започна да разследва "заменките" на гори

Еврокомисията започна да разследва "заменките" на гори

До 15-и октомври Европейската комисия очаква от българските власти информация, за да установи разликата между пазарните цени на горските имоти и административните цени, по които са осъществявани "заменките" на гори в периода 2005-2009 г. Това съобщиха от Еврокомисията, която е започнала разследване дали тези замени представляват държавна помощ, предаде БНР. 
Няма краен срок за приключване на разследването. Ако то установи, че заменките са държавна помощ, облагодетелстваните от нея физически лица, частни дружества и общини ще трябва да върнат обратно в държавния бюджет разликата до пазарната цена.
Според жалбоподателя, който е поискал да остане анонимен, при 15 заменки, последвани от промяна на предназначението на земята и застрояване, тази разлика възлиза на 126 милиона евро. Първата жалба датира още от юли 2008 г., последвала е и втора. До днес данни в Брюксел са предоставени и от различни трети засегнати страни.
По време на над тригодишната обмяна на информация с българските власти по казуса, те отричат държавна помощ. Те представят заменките като опит за по-ефективна структура на собствеността и за консолидация на горите, които са държавна собственост. Подчертават и че тази практика е прекратена в началото на 2009 г., че е можело да има случаи на корупция, за които е сезирана прокуратурата, и че вече са започнали разследвания, включително срещу двама бивши земеделски министри.
Решението на Еврокомисията да започне официално разследване по случая е от юни тази година, обхваща 147 заменки и не предвижда инспекции на място, а обмен на информация и документи с всички засегнати страни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.