• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Във времена на криза - цената на жилищата с 30% надолу

Във времена на криза - цената на жилищата с 30% надолу

С повече от 30% са поевтинели жилищата в кризата. Какво показват данните на агенциите за недвижими имоти и на кредитните консултанти и възможно ли е да си купим по-евтино жилище в момента. 

По данни на големите агенции за недвижими имоти, преди три години, когато беше отбелязан и пикът в цените на имотите, квадратен метър жилищна площ в страната средно се е продавал за 1 100 лева, съобщи бТВ.

Сега средната цена за страната е малко над 600 лева.

Най-купуваният апартамент в столицата - двустайният, в момента може да се намери на цени от малко над 50 000 евро. Докато преди това същият тип жилище се продаваше за над 70 000 евро. Трябва да отбележим, обаче че цените могат да варират доста в зависимост от квартала и състоянието на жилището. Има и райони, в които цените почти не са се променили, защото предлагането е малко, а търсенето голямо.

Според брокерите, през последните месеци е изключително изгодно да се купува имот заради спада в цените. И тъй като понякога едно жилище престоява на пазара и повече от шест месеца продавачите са склонни да правят отстъпки, особено когато знаят, че предварително са надули цената.

"При по-висока цена отстъпките могат да достигнат над 10%. Иначе, при по-нормално определяне на цената, отстъпките са около 5%", обясни Калоян Богданов от агенция за недвижими имоти.

Повечето мераклии да се сдобият с жилище обаче за сега предпочитат да отложат покупката

на нов дом. Проучванията показват, че най-често жилище купуват българите между 26 и 45 години. Кредит пък се тегли масово в размер до 30 или до 50 000 евро. Повечето българи признават, че нямат смелост да изтеглят кредит в момента.

Според Асоциацията на кредитните консултанти лихвите по ипотечните заеми в момента са доста привлекателни. Някои банки са се върнали на нивата от преди кризата.

"Евровите кредити в пика си бяха 8%. Тези в левове бяха достигнали до 9-10%. В момента лихвите, които се предлагат на пазара в евро се движат около 7-7,5%, а тези в лева около 8-8,5%", обясни Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Банките ще продължат да изненадват с добри промоции по ипотечните кредити и през следващите месеци, за да привлекат нови клиенти.

Десет на сто от българите прибягват до покупка, защото имат нужда от по-голям апартамент. Сравнително малко са тези, които купуват имот, за да развиват бизнес, за роднини или с инвестиционна цел.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Източникът на инфармация - агенциите за недвижими имоти - е абсолютно ненадежден. Те непрекъснато лъжат, за да укриват печалбите си... А и в България "НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО" - криза!!! Това е една измишльотина, която обслужва Боко и компания и цялата банда "национално отговорен бизнес", които само търсят какъв повод да си измислят, за да режат заплатите, да не плащат осигуровки и т.н.!!!

05.10.2011 18:24:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.