• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Стипендиите и помощите вече няма да бъдат обвързани с минималната заплата

Стипендиите и помощите вече няма да бъдат обвързани с минималната заплата

София /КРОСС/ Правителството реши да премахне обвързаността на различни плащания с размера на минималната работна заплата. Сред тях са помощи, такси, стипендии, премии, но и субсидиите за политическите партии. Това ще стане с промени в общо 16 закона, 8 наредби и 5 правилника, съобщи БНР.

Решението на кабинета е принципно и произтича от обсъждане, проведено в Националния съвет за тристранно сътрудничество през лятото, когато се обсъждаше и размерът на минималната работна заплата, както и нейното увеличение. Само в изключителни случи от догодина ще се запази връзката на минималната заплата с плащания като например тези с елемент на заплата при чиракуващите, наети по програми за временна заетост. За сметка на това всички такси, които в момента се формират като процент от минималната работна заплата ще се преизчислят, така че да покриват реалната себестойност на услугите, за които се събират. Това включва задължителната такса, събирана от личните лекари, която е процент от минималната заплата, и таксата за престой в болница.

Сред законите, които ще се променят, ще са тези за здравното осигуряване, държавната собственост, изпълнение на наказанията и задържане под стража, кредитиране на студенти и докторанти. При наредбите ще се променят тези за закрила на децата с изявени дарби. При правилниците - тези за прилагане на Закона за хазарта, за концесиите и правилника за прилагане на закона за МВР. Промените ще бъдат осъществени от догодина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.