• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Дилма Русеф: Надявам се, че семената, който посаждаме днес, ще дадат плод

Дилма Русеф: Надявам се, че семената, който посаждаме днес, ще дадат плод

София /КРОСС/ Много съм щастлива, че мога да се обърна към българските власти и бизнес, защото това допринася за нашите по-близки двустранни връзки. Опитвам се да използвам емоционалния характер на това посещение, за да го превърна в конкретни възможности за сътрудничество и взаимна изгода за двете ни нации.

Това заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф, която закри българо-бразилската бизнес конференция в столичния хотел "Шератон", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

"Подписването на поразумението за икономическо сътрудничество създава основа за развитие на връзките и приятелството между нашите две страни и общи действия в сфери, които са от взаимен интерес", подчерта Дилма Русеф.

Светът е изправен пред много дълбока икономическа криза, каза тя. "

Развитите страни, които не намериха равновесието, са на кръстопът. Много пъти това, което създава кризата, е предписвано като лечение за нея. Ние обаче залагаме на стимулиране на вътрешния пазар, инвестиции в селското стопанство, социалната политика и инфраструктрата. Залагаме също така на стабилни и строги регулиращи мерки за бразилските банки. Изградадихме данъчна система, която да стимулира иконимиката. Не сме имунизирани срещу задълбочаване на кризата, но полагаме много усилия, за да поддътржаме тази макроикономическа база, без да компроментираме социалната политика, която е основа за нашия успех", подчерта бразилският президент.

Според Русеф, в ЕС кризата изглежда най-страшна от положението на Гърция. "Изисква се солидарност от всички страни в Евросъюза. Вчвера в Брюксел подчертахме колко е важно да се запази такова завоевание, допринасящо за стабилността и демокрацията в света, каквото е Европейския съюз. Всички ние от останалия свят имаме нужда от тази стабилност. Бъдете сигурни, че Бразилия ще бъде винаги партньор и ще направи всичко възможно, за да може тази криза да намери изход", заяви Дилма Русеф.

Тя подчерта, също така, че страната й винаги ще бъде една възможност за българските стоки и услуги в случай, че страната ни бъде засегната от отпадането на своите традиционни търговски партньори. "Ние далеч не сме достигнали потенциала на нашите търговски отношения. До 2007 г. имаше един много стабилен възход, но след това обменът спадна", каза тя.
"Трябва да поемем политически ангажимент да бърнем тази тенденция на спад. Ние сме готови да приемем български бизнесмени в страната си, като част от тези усилия", декларира Дилма Русеф.

По думите й, фактът, че няколко бразилски компании вече стъпват на българския пазар е повод за гордост. "Тези инициативи поставят основите за едно устойчиво развитие", посочи тя.

Според президента на Бразилия обаче, страните ни трябва да изследват възможностите в селското стопанство и енергетиката. "България е голям производител на торове, което създава възможности за развитието на нашето селско стопанство, което е приоритет в политиката ни. Ще търсим възможности в тази посока. Именно защото България е важен производител на торове, тя има възможност да стане стратегически партньор", заяви Русеф.

Тя подчерта и възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на ВЕИ и по-специално - биогоривата.

Дилма Русеф поздрави България за усилията, които доведоха до повишаването на кредитния й рейтинг.

"Ще си тръгна от тук двойно доволна, ако успеем да постигнем всичко това. Особено заради голямата топлина и обич, с които ме посрещнаха тук в България, родината на моя баща. Надявам се, че семената, който посаждаме днес, ще дадат плод в близко бъдеще", заяви в заключение президентът на Бразилия.

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.