• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Трайков за АЕЦ „Белене”: Решения за такива огромни суми не се взимат със затворени очи

Трайков за АЕЦ „Белене”: Решения за такива огромни суми не се взимат със затворени очи

 

София /КРОСС/ В доклада за шистовия газ се очертават неща, които вече се знаят. Рискове има навсякъде, както и тук. Целта е рисковете да бъдат по такъв начин премерени, че да са минимални, да дадат сигурност за положителното отношение полза – риск. Това каза Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за БНТ. Докладът не е формален и не се налага да бъде обсъждан. Истинското обсъждане ще дойде тогава, когато, ако се стигне до този етап, „Шеврон” представят работния си план, посочи още Трайков. По думите на енергийния министър в доклада има информация, която всеки може да намери в интернет – къде се добива, къде какви отношения има към шистовия газ и т.н.

На въпрос с колко ще поскъпне токът у нас, Трайчо Трайков заяви, че в последните няколко месеца е изготвен план за инвестиции във въглищните централи. От 2013 г. всички въглищни централи трябва да купуват квотите емисии въглероден двуокис, които произвеждат. България е внесла предложение до Европейската комисия нашите ТЕЦ- ове да плащат само 30% от необходимите им квоти за изхвърляне на парникови газове и по този начин ние и още няколко страни ще купуваме на 30%, а не на 100%, добави Трайков.       

По отношение на ситуацията около „Лукойл” и решението на Комисията за защита на конкуренцията за монопол на пазара, Трайчо Трайков коментира, че се надява, че Комисията за защита на конкуренцията ще бъде оперативна и ще има резултати от проверката. „И при тази процедура в комисията ще се постараят най-бързо да излязат с резултати и анализи”, добави още икономическият министър.

 

Във връзка с проекта АЕЦ „Белене”, икономическият министър Трайков посочи, че  дейностите за взимане на окончателно решение по проекта вървят добре. „Предложихме да бъде удължен срокът за окончателното решение до януари месец, за да се изяснят допълнителни параметри по проекта, а руската предложи до края на март месец 2012 г. Това говори, че и двете страни имат да свършат още неща. Решения за такива огромни суми не се взимат със затворени очи”, подчерта Трайков.

 

По повод визитата му в Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Трайков посочи, че са очертани интересни области за сътрудничество. „Всички тези страни си спомнят с носталгия за традиционни български стоки”, поясни Трайков. По думите му се работи по конкретни проекти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво "заявил" Трайков?

06.10.2011 08:46:36

Анонимен

Това новина ли е, беее хора? Какво е това нещо??

06.10.2011 08:46:09

Анонимен

Новината е адски объркваща, в нея се повтаря само "заяви", както и на въпросите г-н Трайков "заявява", той не отговаря - заявява. Нищо не се разбира от това, нещо, което е някакво свободно съчинение и ако може да обясните всъщност какво искаше г-н Трайков да"ЗАЯВИ"

06.10.2011 08:45:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.