• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Игор Овакимян: Обучението на брокерите е изключително важно за успеха им и за предоставяне на качествена услуга

Игор Овакимян: Обучението на брокерите е изключително важно за успеха им и за предоставяне на качествена услуга

Игор Овакимян е регионален директор на RE/MAX България. Компанията RE/MAX е световен лидер в търговията с недвижими имоти с представителства в 85 държави.

Владимир Савов, Информационна агенция КРОСС


Раздвижва ли се пазарът на недвижими имоти, който беше силно засегнат от кризата и как тя промени правилата в него?
Понятието „след кризата” ми звучи малко странно, защото по мое мнение кризата не е свършила. Основното, което можем да кажем за българския пазар след идването на кризата е това, наистина цените на всички видове имоти спаднаха драстично. Те, разбира се, паднаха в цяла Европа и по целия свят, но в България, дори според не съвсем точните данни на Националния статистически институт, имотите поевтиняха средно с 40-45%. Това не можеше да не се отрази не само на строителството, но и на бизнеса с имоти.
Със изменението на пазарната ситуация и потребностите, не само по отношение на съществуващите жилища, но и по отношение нуждата от тях, нашата задача е да се ориентираме за търсенето в настоящия момент и самите ние да бъдем в крак с тези промени.  Започнахме да обръщаме по-голямо внимание на онези имоти, които поевтиняха и на потребностите на хората. Тук специално трябва да подчертя значението на наемите, като тип сделка, които в кризисен период стават изключително актуални.

Кризата засегна основно жилищното строителство и измести акцента върху инфраструктурното строителство и строителството на търговски обекти. Тази тенденция все още ли е актуална?

По някаква причина при нас всичко се случва по обратния път – първо се строи жилището, а след това инфраструктурата, която му е необходима. Това дали даден имот е търсен обаче е в пряка зависимост и от обкръжаващата го инфраструктура. Тъй като има доста сериозно количество вече изградени жилища, но голяма част от тях не са инфраструктурно обезпечени, е нормално, и държавата, и частният бизнес, да гледат в тази посока.

Вие сте работили в няколко страни в Източна Европа. Как оценявате качеството и състоянието на сградния фонд в България? Ние имаме един нов закон за етажната собственост, който обаче все още не работи ефективно, а това влошава поддръжката и санирането.  
Днес има много ново строителство, но ако то не се поддържа, то не след дълго дори тези нови сгради ще бъдат докарани в това ужасно състояние, в което са старите сгрди. Ето защо поддръжката им има особено важно значение, както за съхраняването на жилищния фонд, така и за състоянието на икономиката. Друга алтернатива няма, в противен случай всички тези сгради, които са в ужасно състояние, трябва да се разрушат и на тяхно място да се построят нови. Отчитайки обаче тяхното количество, представете си за какви средства става въпрос. И не само това, каква организационна работа е необходима за преместването на хората, които в момента живеят в тях. За да не се случи всичко това след няколко години и с новопостроените жилища, поддръжката им трябва да бъде приоритет за общинските власти на всички нива. В европейските страни, поарди това, че има силно законодателство в тази област, нещата стоят по съвършено различен начин.

Само в законодателството ли е проблемът? България има закон за етажната собственост, който дори вече беше подлаган на няколко изменения.

Ние все още сме млади, така да се каже и затова е нужно време. Другият проблем е административен – бюрократичните пречки в нашата страна, за съжаление, са много висиоки. На бизнеса и на хората им се налага да преминават през множество бариери и много чиновници, за да постигнат целите си. Това е манталитет, който не може да се промени за една секунда. Необходими специалисти с определена подготовка и една или две години, които да променят това бюрократично мислене у нашите чиновници. Едва тогава тези закони, които имаме, ще започнат да се  прилигат. Всеки административен служител трябва да е заинтересован от спазването на зкона.

Как оценявате бизнес климата в България? Българската държава добър патньор ли е?
Тук има два момента. Едно е да създадеш програма, която е насочена към създаване на по-добри условия за бизнеса, съвсем друго - да я изпълняваш. Тук отново ще се върна на бюрокрацията. Най-елементарен пример - България не успява да използва даже частично своите възможности по европейските фондове. Всички в бизнеса, в това число и аз, в един глас предупреждаваме, че за това основна вина има бюрократичният апарат. Знаете, че по всички тези програми има нужда от предварителна инвестиция. Но когато хората с години не могат да вземат един подпис, не могат да решат елементарни проблеми, които трябва да бъдат оправяни максимално бързо, това не се случва. И всички го знаят. За жалост, към днешна дата, присъствието на този бюрократичен апарат, не позволява появата на добър бизнес климат и за съжаление ръководството на сраната, не може или няма достатъчно време, за да промени това. 

Българският бизнес често се оплаква от това, че унивесритетите не подготвят кадри с необходимата квалификация. Как стои този въпрос във вашия бранш?

По мое мнение нивото на образованието в България е много високо. Това дава възможност за подготовката на кадри с добра специализация. Друг въпрос е, че младите, след като получат своята квалификация, търсят реализацията си не в страната, а извън нея. Причината за това е, че те нямат достатъчно добри възможности за реализация тук.
Ако говорим конкретно за бранша на недвижимите имоти, някои агенции обучават и подтотвят професионално брокерите си, както и няколко университета в страната подготвят кадри в сферата на недвижимата собственост, но като цяло подготовката на брокерите за момента е доста ниска за упражняването на тази сериозна и отговорна професия. В повечето европейски държави съществуват такива програми.

RE/MAX е един от най-сериозните участници в световен мащаб в бизнеса с недвижими имоти и компанията която реализира най-много продажби. Каква е формулата на успеха?
Вече 13 години брокерите на RE/MAX държат първенството по брой транзакции и затова един от лозунгите ни е, че „Никой в света не продава повече имоти от RE/MAX”. Имаме представителства в 85 държави, повече от 6000 офиса и над 800 000 агенти. RE/MAX наистина е една от най-успешните компании в сферата. Основата на успеха е в концепцията ни. Самата концепция е да предадем на всички компании, работещи в мрежата на RE/MAX, целия успешен бизнес опит, който сме натрупали през годините и по този начин на подготвим наистина добри специалисти. Също е факт и че им предоставяме едни от най-добрите условия и инструменти за работа. Именно в тази помощ и подкрепа се крие формулата на успеха. Друг въпрос е, че в самия процес някои се отклонават от нея, но това го има навсякъде, не само при нас.

Каква е стратегията на компанията в България?
Аз съм собственик на RE/MAX България от около 10 месеца, но според мен досега компанията не беше достатъчно достойно представена на българския пазар. Целта ни е да направим именно това, за което обясних преди малко - да построим своята стратегия в пълно съответствие с концепцията на RE/MAX. Правим го стъпка по стъпка, развиваме се, но най-важното е, че вече се стабилизирахме и намерихме своето достойно място на пазара. Основната част от усилията ни сега са насочени към обучението на нашите брокери. Те преминават през няколко фази. Основното обучение, което ги въвежда в принципите на работа, трае от три до седем дни. Отделно от това те преминават вътрешно фирмено обучение, което трае осем седмици минимум. По този начин нашите брокери придобиват всички умения за работа с клиенти и имоти, както и за успешна организация на бизнеса им. Основната цел е те да бъдат успешни и да печелят доволни клиенти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.