• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

България ще обучава специалисти в хранително-вкусовата промишленост

България ще обучава специалисти в хранително-вкусовата промишленост

София /КРОСС/ България ще се присъедини към Европейската харта за коопериране в областта на обучението на кадри в хранително-вкусовия сектор 2011-2014. В момента се водят преговори и е стартирала подготовката на документацията за подписването от българска страна на споразумение за включване на страната ни. Предвижда се подписването на документа да стане през ноември тази година, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Кооперирането е по отношение обучението на специалисти в хранително-вкусовата промишленост на територията на целия Европейски съюз. Да се издигне обхвата и качеството на междуличностните и професионални взаимоотношения в рамките на концепцията за продължаващо обучение през целия живот, е заложено като основна цел на хартата за сътрудничество и обмен на знания.

Институциите, които ще партнират в проекта са представители на държавни институции, представители на местни органи на властта, на експерти, както и президенти на търговски камари. Партньорите обменят информация, специалисти, стажанти с цел развитие на европейското измерение на професионалното обучение чрез т.нар. редуване - преминаване през центрове за обучение и внедряване на знанията и уменията в предприятията и училищата, подкрепяне на мобилността на младите хора, насърчаване на членовете на европейската мрежа за развиване на реципрочност във взаимоотношенията, и заменяемост на самите обучители и наставници.

Главна цел е сближаване на сферите на училището и предприятието, като по този начин се допринесе за подобряване и на самата система за професионално обучение, и за придобиване на по-широк обхват от умения и професионално майсторство, които в резултат да спомогнат за повишаване на трудовата заетост и доведат до усвояване спецификата на нова културна и икономическа среда, е записано в европейския документ.

Дейността финансово и методологически се осъществява в рамките на европейската научна програма «Леонардо да Винчи».

От българска страна документът се предвижда да се подпише от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Агенцията е заявила готовност да се включи със свои експерти и обучителни бази в европейската мрежа за обмен на стажанти и научни знания, като разчита, че по този начин ще може да подобри обучението на своите служители и да получи ценен нов опит в подготовката на специалисти в областта на хранителния сектор.

Браншови организации също са поканени за участие, като Федерацията на хлебарите и сладкарите в България вече се е включила, като ще подпомогне обмена на ученици от специализирани училища, подготвящи кадри в хранително-вкусовия сектор.

Един от първите проекти, по които страната ни е проявила интерес за обучение на експерти след включване в европейската мрежа, е курс на обучение по програма "Европейски посланик на качествените местни продукти". Агенцията е установила с помощта на служба „Земеделие и храни" на Посолството на Република България в Париж контакти с професионален обучителен център „Мезон Фамилиял Сент Меркюр", град Вандее, Франция, действаща в хранително-вкусовия сектор, която също се включва в Европейската харта за партньорство 2011-2014.

Ръководният екип на обучителната организация, представлявани от г-н и г-жа Раймонд Люмино, както и проф. Арно Виларбу, преподавател в учебното заведение, са посетили вече България и са се срещнали с директора на БАБХ д-р Йордан Войнов, за да договорят детайли по бъдещия обмен на кадри и информация. В София вече са преминали стаж и група френски ученици от специализирани училища по обществено хранене.

Постигането на партньорство от такъв характер ще даде възможност България да влезе в европейския обмен на стажанти от една страна, и на научни знания и постижения, от друга, в секторите земеделие и храни, като в крайна сметка това би било много ползотворно за пълноценна и ефикасна дейност по европейски проекти и програми с европейски средства.

С подписването на Европейската харта, България ще влезе в цялостния европейски обмен на стажанти професионалисти и на знания в областта на хранително-вкусовия сектор, като това ще даде възможност за пряк обмен на стажанти и информация и с всички останали държави-членки, подписали хартата.

Предстои подобен документ да се подпише и за обмен на стажанти в сектор Земеделие, като вече са направени първите стъпки чрез проведени разговори с Главна дирекция „Обучения и изследвания" на Министерство на земеделието на Франция, откъдето са заявили готовност за подкрепа на такъв проект.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.