• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Михалевски: Росен Плевнелиев ощети столичани с 3 млн. евро

Михалевски: Росен Плевнелиев ощети столичани с 3 млн. евро

София /КРОСС/ „Росен Плевнелиев спечели 3 милиона евро за сметка на столична община", каза депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски на брифинг в парламента. От изложените от депутата факти и документи става ясно, че през 2001г и 2002г Столичния общински съвет взема решение за замяна на своя собственост срещу собственост на „Бизнес парк София", които са отчуждени за дейности на общината - „изграждане на улици и площи за озеленяване - срещу бъдещ ангажимент на Бизнес парка да изгради уличната мрежа в рамките на бизнеспарка", обясни Димчо Михалевски.

„През 2004г-2005г година държавата взема решение да подпомага инвеститори първи клас и в следващите 4 години подпомага Бизнес парка с близо 16 милиона лева, за да може да изгради именно тази улична комуникация, която по закон представлява публична общинска собственост", допълни Михалевски.

С решение на СОС от 2007 година се отменят двете решения от 2001-2002 и се взема друго решение, с което се предоставят площи в размер на 20 декара - общинска собственост на СО срещу 24 декара на Бизнес парка, като стойността на размяната е 72 евро на квадратен метър, разясни още депутатът. Това се случва в началото на 2007. През 2008 решение на СО задължава Софийски имоти да прехвърли тези общински имоти, за да може да ги предостави на Бизнес парка и със свое решение от 27 ноември 2008г се извършва замяната по тази стойност - 72 евро на квадратен метър.
Само четири месеца по-късно Росен Плевнелиев продава терена на цена 238 евро/кв.м. „Така само четири месеца по-късно след замяната Росен Плевнелиев се облагодетелства с 3 милиона евро за сметка на столичани", заяви Димчо Михалевски.
„Тази сделка умишлено се води към този край и на Росен Плевнелиев се дават 24 дка за инвестиционни намерения", отбеляза председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев. Младия лидер смята, че няма сделка, при която дадено парче земя да вдигне цената си 4 пъти в рамките на година, подчерта той. Това е периодът, в който Бойко Борисов е кмет на София. Собствеността на „Бизнес парк София" е пряко е свързана с името на Росен Плевнелиев. Гечев допълни, че тази сделка става малко преди Росен Плевнелиев да стане министър. „Това ли е цената на министерското кресло?", попита още Явор Гечев.
Депутатът от ПГКБ Румен Петков заяви, че е извършено огромно обогатяване, включително и чрез заменки, на Росен Плевнелиев и на кръга около него. Румен Петков припомни и думите на вицепремиера Цветан Цветанов, че „по това време са давани рушвети. Г-н Цветанов трябва да даде яснота, дали рушветите са свързани точно с този скандален случай за ощетяване на столичани с 3 милиона лева". Петков отбеляза, че стремежът да бъде потулен този въпрос издава нечистоплътност, технологии и механизми на управление, които далеч нямат публичен характер и са във вреда на обществото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.