• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Августина Цветкова: България още не е избрала какъв многоцелеви изтребител ще купи

Августина Цветкова: България още не е избрала какъв многоцелеви изтребител ще купи

Пловдив /КРОСС/ България още не е избрала какъв многоцелеви изтребител ще купи и как ще стане това, заяви в Пловдив зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова, предаде БНР, отричайки информацията, че изборът е Ф-16, който ще бъде закупен с държавен заем от САЩ. Цветкова бе категорична, че изборът ще бъде оповестен в края на годината, след като приключи работата на групата експерти в Министерство на отбраната. Финансовата криза превръща сътрудничеството между страните-членки на НАТО в необходимост, развитието на системи за интелигентна отбрана е част от това сътрудничество, каза зам.-министър Цветкова при откриването на международната конференция „Развитие на българските Военновъздушни сили в контекста на интелигентната отбрана".

„Интелигентна отбрана е съвместното закпувуване, използване и поддръжка на военна техника и ноу-хау от няколко държави, с цел икономия на пари и човешки ресурс. Темата е дискутирана вчера в Брюксел на заседанието на военните министри на страните-членки на НАТО.

Началникът на ВВС ген. Константин Попов подчерта, че идеята за интелигентна отбрана - в случая няколко Балкански страни да купят заедно многоцелеви изтребител, които да ползват съвместно, още не е сведена от политическо на военно ниво. „Важно е да си отговорим какъв ефект искаме да постигнем, още повече във ВВС нещата трябва да се мислят в переспектива от 15-20 години", каза ген. Попов.

За изпълнение на задълженията в НАТО по поддържане на въздушна полиция в небето над Балканите България вече има подписан договор с Гърция, като предстои подписването на такъв с Турция и Румъния,  уточниха за КРОСС от Министерството на отбраната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.