• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

"Европейски консенсус за растеж"

"Европейски консенсус за растеж"

/КРОСС/Докладът беше представен от полския министър по европейските и икономическите въпроси Миколай Довгиелевич, на 6 октомври, в рамките на конференция организирана съвместно с Европейската комисия.

Целта на доклада е да инициира общоевропейски дебат на тема източници на икономически растеж и да постави основите на консенсус относно инициативите, които ЕС трябва да предприеме, за да ускори излизането от кризата и да си възвърне общественото доверие.

Основни тези на доклада:

Една от най-важните задачи на полското председателство е да дефинира темите, които ЕС - нейните институции и държави-членки - трябва да обсъдят. Полското председателство се отнася към тази задача много сериозно. Убедени сме, че една от най-важните теми, с които трябва да се заеме ЕС, е икономическият растеж.

Никога няма да преодолеем кризата ако европейската икономика не възвърне своята динамика. Няма да изплатим дълговете си, няма да ликвидираме дефицитите, няма да успеем да създадем нови работни места - особено за младите хора - ако продължим да толерираме положението на стагнация. Временните разрешения на кризисната ситуация вече не са достатъчни. Трябва да започнем да мислим по стратегически начин, като не забравяме за останалите предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз, пример за което е демографската ситуация.

Европейският съюз трябва отново да обмисли силните и слабите страни на своята икономика, за да локализира онези сфери на европейска интеграция, в които има все още неизползван потенциал. Трябва да помислим какво може да бъде направено, за да бъде подобрен животът на европейците и за да бъде повишена конкурентоспособността на европейската икономика по отношение на останалата част от света.

Полското председателство иска да инициира дебат на тема източници на растеж. С тази цел то представя доклад, който се опитва да отговори на два основни въпроса: кои са движещите сили на развитие, на които трябва да заложим, за да ускорим растежа и как да погодим необходимостта от стимулиращи развитието инвестиции с нуждата от баланс в публичните финанси. В доклада са посочени области, в които се крие потенциал за развитие, сред които са човешкият капитал, вътрешният пазар, Интернет икономиката, секторът на малките и средните предприятия, регионалната политика, както и зелената икономика.

Докладът на председателството не само поставя диагноза, но също така съдържа препоръки за конкретни действия. Относно потенциала, който се съдържа в човешкия капитал, сред предложенията представени в доклада са: увеличаване на средствата предназначени за програми в подкрепа на мобилността на студентите, младите учени и служителите (напр. Еразъм, Мария Кюри); увеличаване до 40% на дела хора с висше образование във възрастовата група 25-34 години, което би могло да доведе до покачване с 4% на БВП per capita в ЕС, както и професионално активиране на жените (изравняването на женското и мъжкото участие в трудовия пазар може да доведе до 13%-во покачване на БВП в еврозоната). От голямо значение е също така популяризирането на програмата Учене през целия живот (Lifelong Learning Programme), финансирана от Европейския социален фонд.

Освен препоръките, касаещи използването на човешкия капитал, докладът посочва множество действия, които могат да бъдат предприети в икономическата сфера. Има голям потенциал в Интернет икономиката: изграждането на добре функциониращ общ цифров пазар би позволило до 2020 г. допълнително да бъдат генерирани 4% БВП. Не по-малки ползи могат да бъдат извлечени от пълното въвеждане на директивата за услугите на вътрешния пазар (възможно е покачване на БВП с 1,5%) или чрез намаляване на таксите за роуминг и въвеждане на максимални цени за предаване на данни, което би повлияло позитивно на мобилността и на развитието на трансграничната активност. В доклада се предлага също така въвеждането на европейски правен инструмент „blue button", който да подобри актуалното положение, при което при 61% от офертите в електронната търговия не се стига до подписване на договор поради различията в 27-те законодателни системи на държавите членки.

Освен това за подобряването конкурентоспособността на европейската икономика ще бъде от значение ликвидирането на слабите аспекти на транспортната и енергийната инфраструктура, както и популяризирането до 2013 г. на широколентов Интернет във всички държави-членки. Сред мерките за растеж, представени в доклада са също така: интеграция на европейския пазар за фондове venture capital, подпомагане развитието на пазарите за вторични суровини и продължаване използването на регионалната политика като главен инструмент за растеж на ЕС.

Дискусията относно предложенията за насърчаване на растежа, представени в доклада, трябва да се провежда на всички нива, включително по време на октомврийския Европейски съвет. За нас е от изключително значение да бъде постигнат политически консенсус по отношение на инициативите, които ще осигурят на ЕС икономически растеж и ще възвърнат доверието на европейските граждани към него.

Разбира се, даваме си сметка, че тази дискусия няма да приключи (тъй като това не е възможно) по време на полското председателство. Договорихме се с нашите партньори от Дания и Кипър, че по време на тяхното председателство в Съвета на ЕС темата „източници на икономически растеж за ЕС" ще продължи да бъде приоритет.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.