• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Казаков: Екстремистки настроени лица и групи застрашават етническия мир

Казаков: Екстремистки настроени лица и групи застрашават етническия мир

София /КРОСС/  Всеки призив за етническа или религиозна нетолерантност може да породи риск за националната сигурност. Това заяви председателят на ДАНС Константин Казаков, след заседание на парламентарната комисия за контрол върху дейноста на разузнавателната служба, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Информацията е от анализ на ДАНС във връзка със събитията след трагедията в пловдивското село Катуница, който ще бъде предоставен на властите.

Според Казаков, два са най-значимите фактори, които влияят неблагоприятно върху ситуацията. Първият са натрупаните през последните 20 години проблеми.  Вторият - наличието на екстремистки настроени лица и групи, във и извън, ромските общности, които са агресивно настроени и провокират напрежение.

„Етническият мир може да бъде застрашен от призивите за етническа нетолерантност и насилие. От такива трябва да се въздържат включително политическите партии и медиите”, заяви шефът на разузнаването.

Константин Казаков отказа да назове имената на опасните лица и групи, и избегна отговора на въпроса дали има данни за конкретна заплаха за националната сигурност във връзка със събитията след случилото се в Катуница, както и какъв е нейният произход.
По думите му, ДАНС съдейства на МВР и прокуратурата при вземането на мерки срещу такива „крайни елементи”, за да се намали напрежението в обществото.

Председателят на комиисията за контрол на ДАНС Димитър Дъбов обаче бе по-словоохотлив: „Разбира се, че след като съществуват такива призиви за враждебност на религиозна и етническа основа, това естествено представлява заплаха”. По думите му, отговорността не е само у политическите партии, тъй като те се съобразяват в изказванията си, но има нелегитимни структури, които провеждат „значително по-агресивна дейност”.

На въпроса дали има политически партии, които целенасочено използват определени гупи хора, за да нагнетяват етническо напрежение с предизборна цел Дъбов отговори: „За да ми задавате този въпрос, аз съм убеден, че вие знаете отговора. Има такива опити. Те не ни изненадват”.
„След изборите ще говорим по-свободно по тази тема”. обеща Дъбов.

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.