• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Пресконференция за жилищния проблем на младите семейства ще се проведе утре

Пресконференция за жилищния проблем на младите семейства ще се проведе утре

София /КРОСС/ Инициативният комитет на национална гражданска инициатива "Жилища за младите семейства на България" ви кани на прес конференция утре от 11 ч. в Прес клуба на БТА.

Хиляди млади семейства в България имат сключени жилищни заеми, а други планират да сключат. Пазарните условия, при които е възможно това да се случи, представляват много сериозна и дългосрочна тежест за почти всяко младо семейство.

Лихвените проценти по жилищните кредити в България са два-три пъти по-високи от съответните в старите страни членки на ЕС. Липсата на подходящо жилище е една от причините младите хора да се въздържат от преминаване към семеен живот. Липсата на пълноценна политика за решаване на жилищния въпрос на младите сем
ейства е сред основните фактори за демографската криза в страната.

Инициативният комитет от 24 неправителствени организации от цялата страна, както и близо 1000-та човека, подписали петицията на кампанията, призовават държавните институции и общините да предприемат конкретни действия за решаване на жилищния въпрос на младите семейства.

Комитетът е изработил принципни предложения, които се надяваме да бъдат възприети от Министерския съвет и от Народното събрание. Сред предложените мерки са: гарантиране пред търговските банки на жилищните кредити, включително чрез гаранции от държавен фонд; намаление на таксите при изграждане или закупуване на първо жилище; предоставяне на общински и държавни терени за изграждане на жилища на преференциална цена и др.

Използването на гаранционни фондове в България и в редица страни от ЕС е общоприет и пазарен начин за целево подпомагане на определени целеви групи. Финансово и данъчно подпомагане на младите семейства има в страни като Великобритания, Германия, Румъния, скандинавските страни и др.

Досега България е направила много малка крачка в тази посока, но се надяваме с подкрепа от институциите и гражданското общество да се създадат необходимите благоприятни условия за живот на младите семейства в нашата страна.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.