• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Раздадено е половината злато на България

Раздадено е половината злато на България

/КРОСС/"България има златни залежи от 20 млрд. долара и, ако ги извади, ще може да си плати без проблеми дълговете и да постигне добър стандарт."

Това твърдение е на икономиста Ричард Ран от 1990 г., автор и на сочения за мракобесен план за реформа на икономиката ни "Ран-Ът", пише в. "24 часа".

21 години след изричането на това твърдение очевидно фирмите все още вярват в него, а страната е парцелирана като Клондайк. Половината ни злато вече е раздадено на частни компании - разрешенията за търсене и проучване, издадени от 2004 г. досега, са 20 на брой, показват данните от регистъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Пак според негови данни общо златните находища в България са 40.

Концесиите за добив на злато са четири, а реално се експлоатират две - тази в Челопеч на канадците от "Дънди прешъс металс" и в Чала на "Горубсо-Кърджали". Последните две, дадени от правителството през тази година - за "Ада тепе" на "Дънди" и за "Диканите" на свързаната с шефа на мормоните Марио Георгиев "Голдън Бийч Прима БГ", още не се експлоатират.

В последните 2 години правителството е дало и 4 разрешения за търсене и проучване на ценни метали. Последното е от края на август, когато "Болкан Минералс Дивелъпмънт" получава право да проучва площ от 121 кв. км в находище "Злогош" до Кюстендил. Тази фирма е регистрирана през 2010 г. с капитал от 100 лв. и в апартамент в столичния жк Младост 4. Собственици са Павел Ханзл и Венелин Желев. Фирмата е обещала за трите години на разрешителното да инвестира в търсене и проучване над850 хил. лв. Как ще бъдат осигурени тези суми при ниския капитал на компанията, не става ясно.

Репортер на в. "24 часа" опита да се свърже с Желев, който е управител на "Болкан Минералс Дивелъпмънт", но телефонът в регистрацията на компанията се оказа погрешен.

 

СВЪРЗАНИ МАТЕРИАЛИ
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.