• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Заменките на гори може да ни струват между 2 и 8 милиарда

Заменките на гори може да ни струват между 2 и 8 милиарда

София /КРОСС/  Между 2 и 8 милиарда може да се наложи да връща България, ако бъде осъдена по наказателното дело, което Европейската комисия  стартира сещу страната ни за нерегламентирана държавна помощ във връзка със заменените гори по време на мандата на предходното правителство. Това е казал земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос на премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда.
Министърът уточнява, че оценката е на база данните на неправителствени организации. Не става обаче ясно, дали сумата е в евро или лева.

Еврокомисията даде срок на българските власти до 15 октомври, в който те трябва да предоставят информация разликата между пазарните цени на горските имоти и административните цени, по които са осъществявани "заменките" в периода 2005-2009 г. Ако се установи, че те са държавна помощ, облагодетелстваните от нея физически лица, частни дружества и общини ще трябва да върнат обратно в държавния бюджет разликата до пазарната цена.
Според жалбоподателя, който е поискал да остане анонимен, при 15 заменки, последвани от промяна на предназначението на земята и застрояване, тази разлика възлиза на 126 милиона евро. Първата жалба датира още от юли 2008 г., последвала е и втора. До днес данни в Брюксел са предоставени и от различни трети засегнати страни.
Решението на Еврокомисията да започне официално разследване по случая е от юни тази година и обхваща 147 заменки.

От стенограмата става яснио, че сегашното правителство близо две години се е опитвало с доводи да избегне тежката наказателна процедура. "За съжаление тя вече е факт и изходът не се знае какъв ще бъде", констатира Мирослав Найденов.
"Това е една от тежките отговорности на нашите предшественици, за която, за съжаление, ако се стигне до решение против България, ще трябва да плаща целият български народ", допълва той.

Според него, част от проблемните замени са вършени по инициатива на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил, а по-големите са внасяни и решавани от Министерския съвет по предложение на тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин.

Тук премиерът Борисов се намесва и предлага: "Сега е предизборна кампания, сутринта го слушах какви много идеи има. Да ни даде акъл, да дадат на Дянков акъл как, ако ни осъдят, и откъде да вземем парите".

Мирослав Найденов му отговаря, че е възможно пред страната ни да възникне още по-сериозен проблем заради други заменки, които са в пъти повече - тези на земеделски земи. "Възможно е да се стигне до подобно дело и в това отношение", предупреждава той.

Министър-председателят нарежда да се информират за случая прокурорите, водещи делата срещу двамата бивши земеделски министри.

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.