• 29 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Николай Пехливанов: щре осигуря повече места за спорт

Николай Пехливанов: щре осигуря повече места за спорт

София /КРОСС/ Повече места за спорт в кварталите ще осигури кандидатът за кмет на столицата от ПП „Атака" Николай Пехливанов, ако заеме поста на градоначалник. Това стана ясно по време на Първото Студентско Първенство Интер Крикет, което се проведе днес в НСА.

На събитието Пехливанов подари на Националната спортна академия своя проект за професионално крикет игрище. Пехливанов се ангажира и с намирането на спонсори за реализация на проекта.

Той представи пред младите спортисти и своята програма за развитието на спорта в столицата. Според него ключов проблем е липсата на баланс между всекидневните нужди на софиянци и изхвърлянето в грандомански проекти.

„Не, че не е хубаво да имаме нова спортна зала, но тя стои някак странно на фона на тотално занемарените спортни терени в кварталите, които трябва да са достъпни за млади и стари. Не е ли по-добре да балансираме разходите за спорт, така че от създадените възможности да се възползват всички софиянци?", питаше Пехливанов и допълни „Може би отново имаме класическия случай за управлението на общината - парите трябва да стигнат до определени, подходящи хора независимо от цената и резултатите. Затова и контролът е нулев - парите са стигнали до правилното място - от там нататък интересът на гражданите няма никакво значение".

Защо години наред Столична община не се помъчи да възстанови спортната си база и я „приведе" в приличен за ползване вид? Този въпрос често е париран с бързия отговор „няма пари". От проекта за бюджет на Столична община за 2011 г. в раздел „Физкултура и спорт" разбираме, че има заделени 1 057 693 лв., от които за заплати на щатен персонал в районите отиват 111 400 лв., за осигурителни вноски - 20 026 лв. и за издръжка - 926 267 лв. Справка в Общината може да даде отговор на въпроса колко пари са били дадени за спорт в последните десет години. Сумите са внушителни, а резултатите - незабележими.

В същото време кампанията за строителство на десетки спортни площадки в града глътна колосални средства. Резултатът от тях не е добър по няколко причини. Първо, те струват много пари, второ, няма схема за стопанисване, а гражданите от околните блокове нямат спортни навици. Освен това след шест месеца до една година, в резултат на вандализъм и безстопанственост те стават неизползваеми. Кръгът се затваря, а загубата e пълна.

Пехливанов даде пример с Община Младост (по информация от официалния й сайт), свързан с построяването на 4 спортни площадки, в които са инвестирани общо 800 000 лв. Всяка една от тези площадки е голяма 1200 кв. м., което прави по 166 лв. за ремонт на кв.м. Това звучи внушително на фона на суми между 50 и 70 лв. за кв.м, срещу които фирмите предлагат изкуствена настилка за спортни бази.
В крайна сметка много по-лесно и бързо се препират пари през молове и бизнес центрове, отколкото през създаване на спортни терени. И зависима от нездравите интереси на разни „инвеститори", Общината е с вързани ръце.

Постоянно се умува как да се преотреди собственост, как да се промени предназначението на обектите по устройствен план така, че да се угоди на „правилните" инвеститори.
Според Пехливанов решенията се крият в коренна промяна на приоритетите - ориентиране към инвестиции не в грандомания, а в полезни и важни за всеки софиянец терени. Като друго решение той изтъкна преразглеждане на устройствените планове и обособяване на повече места в кварталите за спорт.

Освен, че съществуващите бази за спорт не бива да се изоставят, има квартали, в които те просто отсъстват. Двата най-показателни примери в това отношение са Младост и Дружба, в които за повече от 200 000 души няма нито едно голямо футболно игрище и нито един метър писта за тичане. Ако тепърва се правят промени в градоустройствения план, те не бива да са в посока на зачеркване, а на добавяне на парцели за спорт.

Защото с разумно планиране, строителство и управление от тези буренясали стадиони и терени могат да станат чудесни средища на спорта и места за изграждане на стабилни обществени връзки чрез празници на клубовете, кварталите и районите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.