• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Иде ли големият чужд инвеститор в България?

Иде ли големият чужд инвеститор в България?

Водещ: Добър ден на Борислав Стефанов, шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции.
Борислав Стефанов: Добър ден и на вас.
Водещ: Кратко, господин Стефанов. Знам, че „Nokia" се изтегли от Румъния. Това стана в близкото минало. Скоро беше. Няма да дойдат тук, за съжаление, но процесите са сходни в Румъния и България. Как сме ние? Изтеглят ли се и у нас? „Nokia" не е била тук, но други. Плюс, минус, на червено ли сме? Основният ми въпрос е по разказ на Иван Вазов - иде ли, иде ли спасителят в кризата - големият чужд инвеститор?
Борислав Стефанов: Това са няколко въпроса наведнъж, но искам да отговоря подред. Не, поне нашите наблюдения са, че инвеститорите не се изтеглят. Факт е, че доскоро, може би допреди два-три месеца инвестициите в България за тази година, официалната статистика показваше, че са отрицателни. Но в случая ставаше въпрос...
Водещ: Много отрицателни ли бяха?
Борислав Стефанов: Ами зависи за кой месец става дума. Сега може би от юни нататък вече са положителни, като в момента последните цифри, които има, които обхващат от януари до края на юли показват малко под 200 милиона входящи инвестиции.
Водещ: Да.
Борислав Стефанов: Може би след десетина дни ще излезе новата статистика на БНБ, където ще видим как са те за периода до края на август. Но така или иначе, дори когато бяха отрицателни, това не се дължеше на инвеститори, които напускат страната, а се дължеше основно на фирми, които са взели големи кредити в годините преди 2007-2008 от фирмите майки и които ги връщаха тази година, в може би доста големи размери просто. В предишни години най-големите върнати кредити са били около 50-60 милиона евро, докато тази година имаше фирми, които са връщали по 150-200 и съответно това според статистиката изглежда като отрицателни инвестиции.
Водещ: Може би това имаше предвид министър Трайчо Трайков, който казваше, че огромни капитали напускат България.
Борислав Стефанов: Точно така. Защото иначе много лесно е да се предположи, когато някой види отрицателни цифри, че някой е хванал, затворил е завода и е уволнил хората. А пък в случая дори фирмите, които имаха най-големите т.нар. отрицателни инвестиции, никой от тях въобще нямаше планове да уволнява хора или да затваря заводи. Така че в това отношение картината е по-добра от това, което изглежда. И също така месеците ноември и декември обикновено са много силни за инвестициите, в последните пет или шест години винаги. Дори миналата, когато общият размер на инвестициите беше около милиард и 600 милиона евро, почти 600 милиона бяха цифрите за ноември и декември само.
Водещ: Да чакаме и тази година. Добре.
Борислав Стефанов: Най-вероятно ще бъде така. Трудно е да се прогнозира, но все пак това са силни месеци инвестиционно. Другата добра новина е, че проекти, по които ние работихме през последните няколко месеца, има две или три фирми, които изглеждат доста, как да кажа, близко до взимане на решение за инвестиране в България.
Водещ: Водени са разговори?
Борислав Стефанов: Единият от тези проекти вече ние работим може би в течение на шест или седем месеца, като фирмата... това е една американска фирма в сферата на новите технологии.
Водещ: Знам, че не искате да кажете коя е. Добре.
Борислав Стефанов: Не, че ние не искаме. Обикновено фирмите не искат да се знае докато не стане. Но вече те до може би преди месец избираха между два града - София и един град в Полша, като изглежда доста вероятно да изберат София от това което...
Водещ: По-близо са до София.
Борислав Стефанов: Да.
Водещ: Стискаме палци.
Борислав Стефанов: Ние също.
Водещ: Американска фирма за високи технологии.
Борислав Стефанов: Високи технологии. Дистрибуция също. Имат няколко основни бизнеса.
Водещ: Добре. Казахте две-три, не е само тя. Има и други, нали?
Борислав Стефанов: Да, да. Работим. Има един доста голям проект в сферата на производството на химически материали, който също... Там е в един по-ранен етап, защото в момента все още се избира между четири или пет държави, но така или иначе от фирмата инвеститор са дали срок до началото на следващата година да изберат място. Така че ние се опитваме респективно да повлияем в посока на това те да изберат България. Също така в сферата на аутсофтинга има няколко проекта за между 500 и 1000 човека всеки. Така че като цяло това, което от целия този разговор е хубаво да остане при слушателите това, че наистина 2011 година има доста повече активност, поне от фирмите, с които ние работим. Естествено в Агенцията за инвестиции има един малко специализиран профил - фирмите, с които ние работим са основно в сферата на промишлеността, в сферата на високите технологии, също така на аутсофтинга във всичките му възможни форми. Така че има доста проекти, за които естествено ние не знаем. Но поне в тези индустрии, с които ние работим, има едно съживяване, което е много добър знак.
Водещ: Господин Стефанов, ако рецесия, ако нова криза, нова вълна удари Европейския съюз, може би няма да ги дочакаме тези фирми, за които казвате.
Борислав Стефанов: Да. За съжаление инвестиционните процеси се влияят много от състоянието на пазара, от макроикономическата ситуация. Също така много се влияят от световните финансови пазари, защото все пак фирмите се нуждаят от значителни средства, за да разкрият примерно един нов завод навън. Така че при една нова рецесия е съвсем възможно инвестициите да намалеят.
Водещ: Ние сме свързани и с европейската и със световната икономика.
Борислав Стефанов: Това мисля, че е нещо нормално. Не бих казал, че в някоя държава е различно. По целия свят инвестициите се влияят от състоянието на икономиката като цяло.
Водещ: Добре. С други думи, в очакване ще сме за един хубав финал на 2011-та. Добър да го наречем.
Борислав Стефанов: Надявам се да можем да съобщим за някои добри новини по проектите, с които работим. Така или иначе статистиката за инвестициите в България всички очакваме да видим как ще се развие през следващите месеци.
Водещ: И пак ще се чуваме, нали така?
Борислав Стефанов: Разбира се.
Водещ: Благодаря на Борислав Стефанов, шеф на Агенцията за инвестиции.

Източник: БНР

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.