• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Меглена Кунева: Ще настоявам за ратифициране на Конвенцията за правата на хората с увреждания

Меглена Кунева: Ще настоявам за ратифициране на Конвенцията за правата на хората с увреждания

/КРОСС/ Ако получа подкрепата на предстоящите президентски избори, ще настоявам за незабавно ратифициране на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това каза гражданският кандидат за президент Меглена Кунева по време на дискусионен форум с незрящи, проведен през Skype вчера.

Кунева съобщи, че ще инициира провеждане на специален стрес-тест на законите, които са свързани с хората със специални нужди или увреждания. В други области, добави тя, стрес-тест може да се направи, когато се намаляват шансовете на предприятията от малкия или среден бизнес или шансовете на потребителите да бъдат защитени. Меглена Кунева пое ангажимента да връща закони и да сезира Конституционния съд, когато се нарушават правата на хората с увреждания.
По думите на Кунева не само институциите, но и гражданите трябва да имат право да инициират референдум. В Европейския съюз гражданите имат право на петиции, които имат функцията на законопроект в Европейската комисия, добави още тя и се обяви за референдум по всеки въпрос, който засяга дългосрочни политики и перспективи в развитието на страната.
По думите й в България политиците, водени предимно от конюнктурни интереси, вземат решения, които не издържат дългосрочно. Тя даде пример с референдум по въпроса за средствата, които да се отделят за образование и поясни, че, ако бюджетът за образование се прави година за година, това са „пари хвърлени на вятъра" и че решението е да се постигне широко съгласие за 15-20 години напред, което да се следва независимо кой управлява. Кунева подчерта още, че образованието е един от големите проблеми в България, като добави, че той има и демографски аспект, тъй като младите хора отиват в чужбина, за да се образоват.
Кандидатът за президент се обърна към аудиторията да даде оценка на това как се изпълняват законите, касаещи хората с увреждания в България. Участниците в дискусията споделиха различни проблеми, свързани с начина на гласуване и опазване тайната на вота, полагането на графичен подпис, достъпа до обществен транспорт, липса на специална битова техника за незрящи, на специализирани книги и учебници и интернет-достъп до информация.
„Единство е не всички да се чувстваме по един и същи начин, а да сме убедени, че държавата е направила най-доброто за най-голяма група хора", каза Меглена Кунева като обърна внимание, че електронното гласуване би улеснило както хората с увреждания, така и българите зад граница да упражняват конституционните си права. „Ако не се страхуваме от електронно преброяване, защо се страхуваме от електоронно гласуване?", добави още Кунева като бе категорична, че като президент ще предприеме конкретни действия за въвеждане на електронното гласуване.
Меглена Кунева разказа за впечатленията си от обиколките в страната, като сподели, че икономическата нестабилност, липсата на работа и загубите на икономиката от корупция са сред основните проблеми, които хората навсякъде назовават.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.