• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Яхяга: Територията на Косово няма да се променя заради сръбското малцинство

Яхяга: Територията на Косово няма да се променя заради сръбското малцинство

Прага, Чехия /КРОСС/ Сръбското малцинство в Северно Косово не може да разчита на специален статут и не е изключено нито разделяне на страната, нито териториална размяна или трансфери на населението, заяви днес косовският президент Атифете Яхяга, която участва в Международната конференция "Форум 2000" в Прага, която се провежда под егидата на бившия чешки президент Вацлав Хавел.

Косово, според нея, няма да отстъпи от плана на бившия финландски президент и пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари.

Тя подчерта, че целта на региона е интеграция в евроатлантическите структури и единственият път към тази цел е диалога.

"Няма да има специален статут, нито разделение, няма да има и размяна на територии. Трябва да се откажем от тези идеи на миналия век. Ние изграждаме общество на равни права и отговорности. Това е златното правило на ЕС", добави председателката на Косово.

Яхяга призова "сръбския съсед" за подкрепа, уважение и прилагане на правилата, които се използват в ЕС.

Сърбите в Косово, според нея трябва да "разпуснат нелегалните или както ги наричат ​​паралелните структури" на територията на Косово.

"Това ще помогне за пълното интегриране на всички общности, особено на сръбската", добави Яхяга. Тя смята, че отговорът на това, което пречи на сърбите е в изпълнението на плана на Ахтисаари.

"Той вече носи резултати на друго място, необходимо е да се даде пространство, за да се приложи и в северната част на Косово", припомня президента на Косово. Яхяга смята, че в трите проблемни области, населени със сръбското малцинство, също трябва да се проведат местни избори.

"Тогава ще имаме легитимно избрани хора, които ще говорят за цялата общност в тази част на Косово и същевременно ще зачитат правото и законите на Косово", каза тя.

Яхяга призна, че отношенията със Сърбия не са прости, но смята, че тяхното общо бъдеще е пълната интеграция в евроатлантическите структури и звената на ЕС.

Косово, според нея, е станало добър пример за мира и стабилността в региона.

Яхяга припомни, че в момента между двете правителства е спрян техническия диалог, който започна в Брюксел под егидата на ЕС.

"Диалогът не е само най-добрият начин. Той е единственият начин за страните, които имат минало, които заедно са воювали, да нормализират отношенията си", заяви тя.

/НИ/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.