• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Над 1 милион българи страдат от депресия

Над 1 милион българи страдат от депресия

10 000 постъпват в психиатрични болници всяка година

София /КРОСС/  Повече от 1 милион души в България страдат от депресия. Това заяви проф. Миланова, ръководител на Катедрата по психиатрия в Александровска болница на откриването на изложбата

”Многоликата човешка същност” по повод Международния ден на психичното здраве,  предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Инициативата на Национална пациентска организация, с подрепата на АстраЗенека България, цели да даде гласност на проблемите на хората, страдащи от психични заболявания и да насочи общественото внимание към изолацията, на която те са подложени.

Изложбата включва 23 картини, нарисувани от хора, потребители на психично здраве по време на осъществяваната с тях арт-терапия в психиатричните клиники на УМБАЛ "Александровска" и Държавна психиатрична болница, Раднево. Изложбата ще продължи до 17 октомври 2011 г. в галерия „Анима”, ул. „Любен Каравелов” №58 в столицата.

Въпреки че за психичните заболявания няма регистър, специалистите уточняват, че 15 на сто от населението има някакви тревожни разстройства. Всяка година 10 700 българи постъпват за лечение в психиатрични болници, а 1/3 от тях губят своята работоспособност. Рискът всеки българин да се разболее от някое често психическо заболяване е 19,5%. Всеки пети у нас е страдал от психично разстройство поне веднъж в живота си.
Стигмата е белегът, който показва неприемливата същност на психичните заболявания и е повод за изолация и дори отхвърляне от обществото. Съществуват много негативни представи за хората с психично-здравни проблеми като това, че са склонни към насилие, че не могат да носят отговорност за поведението си, че общуването с тях е затруднено, че всички психично болни са еднакви и др.
„Психично болните в България са отхвърлени от обществото. Излагането на техните творби и демонстрирането на техните умения и талант е стъпка към това да намалим усещането им за изолация, да вдъхнем надежда на тях, и на близките им”, каза проф. Миланова.
За страдащите от психични заболявания и тяхното възстановяване е много важна подкрепата на техните семейства, на институциите и на цялото общество, посочи тя.

Стряскащ е фактът, че България е в челната тройка – след Литва и Латвия – по негативно отношение към хората с психични заболявания – 36% от българите имат негативно отношение към тях, при средно в Европа 22%.


Паралелно с изложбата, стартира и уеб сайт www.psihiatri.bg, който представлява електронен каталог на психиатрите у нас. Пациентите и техните семейства могат, с помощта на търсачка, да намерят информация за психиатрите и техните практики. Сайтът е проект на Сдружение „Общество Адаптация” и се реализира със съдействието на АстраЗенека България като част от социално-отговорната политика на компанията.

/ВС/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.