• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Пет пъти повече топлинни счетоводители на българския пазар

Пет пъти повече топлинни счетоводители на българския пазар

/КРОСС/ Близо пет пъти е скочил броят на фирмите, които извършват топлинно счетоводство на българския пазар. Преди десет години, когато първите сгради започнаха да въвеждат топлинното счетоводство, фирмите на пазара бяха едва 7-8. Днес те вече наброяват 35, показва справка в официалния регистър на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От там става ясно още, че последните регистрации на фирми за дялово разпределение са от юли и август 2011 г., като една от тях е на „Топлофикация София", пише "Монитор". 
Заради наближаващата повсеместна смяна на топломерите много е вероятно до края на тази година, както и през следващата да станем свидетели на появата на още нови фирми за дялово разпределение, коментират специалистите в бранша. И припомнят, че става въпрос за пазар от порядъка на 50 млн. лв.
Сумата обаче може да се окаже и по-голяма. Причината е, че общо в цялата страна трябва да бъдат сменени около 1,5 млн. броя разпределители. Този път обаче те ще вървят в комплект с водомери, и то скъпи, тъй като голямата офанзива на фирмите за дялово разпределение е подмяната на старите уреди да става с такива с възможност за дистанционно отчитане. Така ако клиентите изберат уредите с дистанционно отчитане, за да не влизат инкасатори в дома им, задължително трябва да си купят и такъв водомер. Той обаче е доста по-скъп - от порядъка на 70 лв. По сметките на самите фирми за топлинно счетоводство за едно жилище с три стаи подмяната на уредите с такива с възможност за дистанционен отчет излиза 160 лв. В сумата се включват и два водомера с възможност за радиомодул. При жилище с пет разпределителя разходът скача до 250 лв. сочат сметките на фирмите. По изчисления на „Монитор" обаче 250 лв. е нужната сума за подмяната на уредите в двустайно жилище.
Според хора от бранша обаче по-разумното в момента е, ако не се налага, подмяната на уредите да бъде отложена за догодина. Причината е, че тогава се очаква да е бумът на смяната на топломерите и топлинните счетоводители ще предложат по-атрактивни цени с цел да запазят или увеличат пазарния си дял.
В края на 2012 г. и в началото на 2013 г. ще дойде редът за подмяна на 70-75% от уредите. Досега са сменени под 2% от топломерите, като от фирмите смятат, че до средата на следващата година ще бъдат сменени поне една пета от уредите.
Както е известно, батерията на разпределителите има 10 г. живот, като не е изключено да работи и още 2 г. отгоре. Изгасне ли дисплеят на топломера обаче, той трябва да бъде подменен много бързо, защото иначе сметките за парно ще се изчисляват на пълна мощност. Хубаво е да се знае, че на българския пазар има марка уреди, която позволява подмяната не на целия топломер, а само на батерията, което излиза много по-евтино.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.