• 23 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8059
  •  GBP / BGN 2.2965
  •  CHF / BGN 1.9746
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Селяните се оказаха по-умни от гражданите

Селяните се оказаха по-умни от гражданите

/КРОСС/ С 25% се е увеличила обработваемата земя у нас през последните 7 години. По това България е на първо място в ЕС, съобщи Евростат.

Всъщност селяните у нас за пореден път се оказаха по-умни от гражданите. И сега берат плодовете от земята си, докато хвърлените милиарди за апартаменти в бетонни комплекси се обезцениха в пъти.

Бъдещето на България е в земеделието, тръбят всички специалисти от години. Но доскоро се чакаше държавата да направи програми, да даде стимули и пр. мерки за развитието на селското стопанство. Трябваше да дойде кризата, за да се отпуши секторът и фермерите да разберат, че могат да се справят и сами. Високите цени на храните и сигурните субсидии от ЕС са катализаторът на земеделието у нас. Вече и с просто око се вижда, че пустеещите земи почти изчезнаха.

Но разбира се не трябва да се заблуждаваме, че всички проблеми са решени от само себе си. Има цели сектори, които мизерстват на фона на замогването на други. Животновъдството замира, а производството на пшеница стигна дотам, че може да храни вече три Българии.

Затова сега е времето за разумна държавна политика в подкрепа на селското стопанство. Иначе след някоя и друга година може и да се окажем пак начело на някоя еврокласация, но негативна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ризото

И каво им е по умното моля? Къде ще си заврат пшеницата или царевицата като я произведат? Нали трябва да минат през ситото на акулите прекупвачи,за да получат мизерни стотинки за продукцията си? Освен това защо се сеят само: пшеница,царевица и слънчоглед? Ами защото най лесно и с най малко разходи на труд и средства се гледат! Тарикатлък! Къде са другите култури? Къде са зеленчуците? Къде е животновъдството? Станаххме за смях,да внасяме зеленчуци и плодове от съседните нам държави които са по слабо развити в стопанско отношение! И то на ниски смешни цени,които прекупвачите вдигат 3-4 пъти,докато стигнат пазара. На това ли му викате селско стопанство? Защо държавата остана само наблщдател в селското ни стопанство? Къде са регулиращите функции на така наречената държава?

12.10.2011 07:42:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.