• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Георги Кадиев решава проблемите на столичните квартали с квартални съвети

Георги Кадиев решава проблемите на столичните квартали с квартални съвети

София /КРОСС/ Кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев и кандидатите за общински съветници от БСП боядисаха съоръженията на детска площадка в кв. „Изток".  „Проблемите и нуждите на всеки един квартал в София са специфични. Точно такава е ролята на кварталните съвети, които ние искаме да учредим. Дейността на тези съвети е да изказват мнение и да контролират всеки един проект, който се случва на територията на квартала, да информират общината за проблемите в района, както и да дават предложения как да се решат. Хората имат нужда да споделят своя проблем. Тези квартални съвети ще дават решенията си на Столична община, които засягат квартала им и колкото тези съвети са повече, толкова по-добре, защото това е начинът политиката на общината да стигне до съответния квартал" заяви Георги Кадиев.

Според Георги Кадиев столичани ще имат възможност сами да определят развитието и бъдещето на София чрез обществените съвети, които функционират и на квартално ниво. Той пръв инициира Столичен граждански съвет, който е огледален образ на Столичен общински съвет. В него на доброволен принцип членуват граждани и повече от 80 неправителствени, квартални и съсловни организации, които имат пряко отношение към проблемите на София. В Европа градът с най-добра развита система на обществените съвети е Страсбург. Затова Георги Кадиев се срещна с бившия и настоящия кмет на града, за да се запознае в детайли с ролята на кварталните съвети.
„В проекто бюджета на София, който разработихме с моя екип, предвиждаме минимална сума пари за подпомагане и на тези квартални съвети - за наем помещение, където да се провеждат сбирките им. Както и за разходи от типа на факс, принтер, хартия за принтер", каза Георги Кадиев.

Той поясни, че половината от членовете на кварталните съвети ще бъдат доброволци, а другата половина ще бъдат избирани на случаен принцип от избирателните списъци. Като всеки, който получи тази възможност, отново ще бъде питан дали доброволно иска да участва.

„Аз държа на този случаен принцип, за да избягаме от всякакви съмнения за политизиране на този орган и въвличане на една или друга политическа партия с превес в кварталния съвет", уточни кандидатът за кмет на БСП.

Кадиев обясни, че броят на съветите ще съвпада с броя на кварталите в София. А ако хората в един квартал преценят, че един съвет не им е достатъчен, ще могат да учредят два.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.