• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Пехливанов с план за поддържане на подлезите

Пехливанов с план за поддържане на подлезите

София /КРОСС/ Над 80% от подлезите в София са неподдържани и създават опасни ситуации за гражданите. Този въпрос бе акцентът на днешната пресконференция на кандидата за кмет на столицата от ПП „Атака" Николай Пехливанов. Той посочи, че всеки 5 от 6 подлеза в града са в окаяно състояние, което ги прави не просто неизползваеми, но и създаващи предпоставки за различни инциденти. 

„Вместо да създават удобството, за което за предназначени, софийските подлези на практика са се превърнали в опасни свърталища", заяви Пехливанов. Той посочи още, че неизползваемите съоръжения налагат изграждането на пешеходни пътеки, което от своя страна натоварва и без това тежкия трафик в София. Не са редки и случаите, в които жители на столицата са претърпявали злополуки вследствие на прескачане и преминаване през натоварени булеварди. Твърде често ставаме свидетели и на смъртни случаи като резултат от нефункциониращи и невъзможни за използване подлези. 

Според Пехливанов, подлезите са особено неизползваеми от възрастните хора, майките с колички и инвалидите. „През по-голямата част от тези съоръжения не може да премине нито един гражданин, а за това да са пригодени за един пенсионер или майка с малко дете в количка не може да става и дума", заяви кандидатът за кмет. 

Тези съоръжения, техният ремонт и концепция за стопанисване не е чак толкова скъпа и трудна, посочи още Пехливанов. За ремонта на такъв подлез са необходими от порядъка на 30-40 хиляди лева. Друг е въпросът по какъв начин те се управляват, както и какъв е ангажиментът на управлението на столицата по експлоатацията на тези съоръжения. Допълнителна трудност е и фактът, че огромна част от подлезите се намират в самия център на столицата и съответно имат и представителна функция. Вместо това те са превърнати в сборни пунктове на бездомници и наркомани, превърнали са се в тоалетни и домове на клошари. Софиянци вече са свикнали, че преминаването им през подлез в късните нощни часове ги превръща автоматично в потенциална жертва на нападение, добави още Пехливанов. 

За тази година 183 хиляди лева са определени за почистване на подлезите, а те очевидно не са чисти. В същото време над 120 хиляди лева са предназначени за охрана. Така е очевидно следното - харчат се пари, в същото време подлезите не са охраняеми, нито почистени, нито дори осветени. Столична община е раздала подлезите на районните кметства. В същото време те са паразитни структури, които нямат нито бюджет, нито административен капацитет. Т.е., прехвърлени са за управление на районните кметове, без да им се осигури необходимия бюджет, без да разполагат с необходимия ресурс.
Според него всички подлези трябва да се класифицират, защото голяма част от тях са типови и са строени по един и същи стандарт, след което да им се направят съвременни проекти, в които да се изградят търговски обекти. Според Пехливанов в тях трябва да се предлагат и нормалните услуги, които трябва да има една градска среда като това да се продават билети и карти за градския транспорт, вестници, списания. Същевременно общината трябва да потърси инвеститор, който да експлоатира подлезите. Така СО ще наложи един висок стандарт на използване на тези площи, а и по този начин ще премахне като ангажимент финансовите си задължения - една огромна сума, която потъва в тези подлези.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.