• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Реализацията на общи проекти в различни сфери обсъдиха български и румънски министри

Реализацията на общи проекти в различни сфери обсъдиха български и румънски министри

Букурещ, Румъния /КРОСС/ Реализацията на общи проекти в различни сфери обсъдиха в Букурещ членовете на правителството с румънските си колеги, по време на съвместното заседание на двата кабинета.

„България и Румъния могат да се представят като общ туристически район пред чуждестранните граждани от страни извън Европейския съюз, като Китай и Индия". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на срещата си с държавния секретар на Министерството на регионалното развитие и туризма Ръзван Мурджану. Министър Трайков сподели със своя колега, че българското правителство насърчава туроператорите да предлагат общ туристически продукт, включващ Черноморския и Дунавския регион.

България и Румъния са координатори на една от приоритетните области в Дунавската стратегия - насърчаване на културата, туризма и контактите между хората. Двете страни си партнират и при реализацията на проект за укрепване на региона по средното и долното течения на река Дунав, който се реализира от началото на тази година със съдействието на Германското дружество за техническо сътрудничество и е с продължителност 5 години. Министър Трайков представи пред румънския си домакин възможностите за развитие на алтернативни форми на туризъм в България. „Имаме повече от 600 минерални извора и богато културно-историческо наследство, което е чудесна предпоставка за развитие на нетрадиционни видове туризъм", допълни министър Трайков.

Двете държави ще предприемат съвместни действия и срещу ограниченията на трудови пазари в ЕС за българи и румънци, стана ясно след срещата на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на труда, семейството и социалната закрила на Румъния Сулфина Барбу.

По време на среща министър Младенов акцентира върху важността на подписаното тристранно Споразумение между България, Румъния и Гърция в областта на условията на труд и защита на трудовите права. Като част от споразумението и обмяната на опит между двете държави се предвижда командироване на трудови инспектори. Министър Младенов запозна румънския си колега с Проекта за социално включване на МТСП, интегрираните политики, насочени към уязвимите групи и мерките по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Министър Барбу изрази готовност за организиране на форум с участието на български и румънски експерти, посветен на обмяната на добри практики в сферата на социалното включване. Румънската страна прояви интерес и към мерките за насърчаване на социалния диалог, които се реализират в България.

В рамките на работната среща се подписа Съвместна двугодишна работна българо-румънска програма в областта на труда и социалните въпроси. Дейностите, които се предвиждат в документа, са насърчаване на социалния диалог между малките и средните предприятия, насърчаване на социалното включване на ромското население в областта на труда и социалните услуги, правилното прилагане на методи за контрол за борба с недекларирания труд и хармонизирането на мнения по текущи досиета на ЕС. Сътрудничеството между двете държави ще се осъществява чрез семинари, двустранни срещи и срещи със социалните партньори, представляващи малките и средните предприятия.

По време на съвместното правителствено заседание в Букурещ министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Валериу Табара се обединиха около позицията за запазване на помощите за бедните хора и малките ферми по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС. „България и Румъния подкрепят запазването на програма „Благотворителност"", каза министър Табара. По този проблем двете страни застават зад позицията на Франция в дебата по запазването на програмата. На двустранната среща министър Найденов постави още въпроса за изравняването на субсидиите на новите и старите членки на ЕС още през 2014 г. По думите му е по-добре сега да ни дадат средствата за земеделие, отколкото след това да се наложи ЕС да ни подпомага изцяло, както Гърция. Министър Табара се ангажира да постави остро този въпрос пред Еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош. Министърът Найденов постави на обсъждане и проблема със задържания през април в Констанца български рибарски кораб. Г-н Найденов настоя делото за задържането, да бъде прехвърлено в България, като се аргументира с огромните разходи на нашите рибари за пътувания и адвокати. „Надявам се делото да има добър изход и проблемът между българските и румънските рибари да бъде решен", посочи министър Найденов. Министър Табара подчерта, че румънското правителство не може да се меси в правосъдната система, тъй като съдебната власт е независима. Той добави, че се надява в бъдеще да не възникват подобни проблеми между двете страни.

На церемония след съвместното заседание на правителствата на България и Румъния днес беше подписана и Съвместна декларация между министерствата на екологията на двете страни. Ресорните министри се договориха между двете България и Румъния да бъде подписано ново Споразумение за разбирателство и сътрудничество в областта на опазването на околната среда, което да актуализира принципите, заложени в документа от 1991 г., и да отговаря на новите предизвикателства пред страните като членки на ЕС и НАТО. В него ще бъдат заложени всички теми от взаимен интерес като Натура 2000, управление на отпадъците, изменение на климата, устойчиво развитие и др.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и министърът на околната среда и горите на Румъния Ласло Борбли декларираха готовност страните да работят съвместно по европейската Директива за морската стратегия, като отчитат спецификата на Черно море и неговата екосистема, както и обстоятелството, че между черноморските страни само България и Румъния са членки на ЕС, ангажирани с прилагането на високите изисквания и стандарти на директивата. Двамата министри назначиха и съвместно заседание на 17 ноември т.г. по Споразумението за сътрудничество между двете министерства в областта на водите, подписано през 2004 г., с цел неговият обхват да бъде разширен за съвместна работа и по европейската Директива за наводненията.

На срещата беше договорено също в периода 31 октомври - 2 ноември т.г. в Русе да бъде възобновена работата на двустранната работна група по Съвместната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в граничните български и румънски градове по Долен Дунав. След повече от тригодишно прекъсване ще се потърсят решения за оптимизиране на автоматичните станции за мониторинг на въздуха и предаването на данните между двете страни в реално време. Двамата министри споделиха съвместно намерение да бъде ускорено изпълнението на всички стартирали проекти в рамките на Дунавската стратегия.

Министър Караджова потвърди пред румънския си колега готовност за бързо уреждане на работна среща и експертна подкрепа в процеса на възстановяване на акредитацията на румънската страна за участие в международната въглеродна търговия по Протокола от Киото.

По време на двустранната среща на министъра на образованието, младежта и науката на България Сергей Игнатов и министъра на образованието, изследванията, младежта и спорта на Румъния Даниел Фунериу състояла се преди съвместното заседание на двете правителства, бяха обсъдени предизвикателствата пред управлението и стимулирането на научните изследвания и привличането на средства и инвестиции. Министрите обсъдиха и програма Хоризонт 2020 и изразиха своето убеждение, че двете държави трябва да работят заедно в областта на висшето образование и научните изследвания.

Mинистрите обсъдиха възможността за бъдещо подписване на двустранно споразумение за българското училище в Румъния и за румънското училище в България. По време на срещата министър Игнатов представи реформите в областта на науката и висшето образование в страната ни Министър Фунериу представи новия румънски закон за образование и покани своя български колега на конференцията на министрите по Болонския процес, която ще се проведе в Букурещ през пролетта на следващата година. Двустранни срещи с ресорните си колеги проведоха и заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген и сътрудничество в областта на миграцията и убежището, бяха сред темите, които обсъдиха г-н Вучков и министърът на администрацията и вътрешните работи на Румъния Константин Траян Игаш. И двете страни изразиха задоволство от постигнатите критерии за членство в Шенген и продължават да работят, за да може да бъде взето справедливо решение.

По време на срещата беше дадена положителна оценка за съвместните патрули от български и румънски полицаи за охрана на обществения ред в курортните комплекси., като българската страна изяви желание обхватът им да бъде разширен и през предстоящия зимен сезон в Банско. Тема на разговора беше и сътрудничеството в рамките на многостранни инициативи - двете държави активно участват в регионални формати, като Център SELEC /бивш SECI /, Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) и други.

По време на съвместното правителствено заседание ръководителите на Академията на МВР и румънската полицейска академия подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, обучението и квалификацията на полицейски служители. С този документ се предвижда обмен на информация и опит относно организацията на образователната система в двете министерства, образованието, обучението и квалификацията на преподавателите в двете академии и научно-педагогическото осигуряване на образователната система. Споразумението предвижда и възможности за съвместно участие на двете академии в дейностите на Европейския полицейски колеж (CEPOL), както и в образователни проекти и програми, финансирани от ЕС и други организации.

На двустранната среща, проведена между министърът на отбраната Аню Ангелов и неговият румънски колега Габриел Опря беше изразено задоволство от подписването на Споразумение относно презгранични операции за Air Policing. Документът допринася за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави и има за цел да определи основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на България и Румъния в националното въздушно пространство на двете държави, както и да осигури безопасност и координация на техните полети. Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса. Двустранните споразумения по Air policing между съседни страни са обичайна практика за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО.

По време на срещата двамата Министрите обсъдиха въпроси от сферата на регионалната сигурност и обмениха мнения по ключови за двете държави теми от дневния ред на НАТО и ЕС, като хода на операциите, развитието на ПРО в Европа и други.

В рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния с ресорните си колеги разговаряха и министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов и заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.