- 19 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8036
- GBP / BGN 2.2826
- CHF / BGN 1.9846
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 14°C
Вината от реколта 2011 г. ще са плътни и ароматни
13 Октомври 2011 | 10:57
София /КРОСС/ Винарите от изба „Bessa Valley” очакват отлични вина от тазгодишната реколта. Гроздоберът на лозовите масиви на винарната край с. Огняново, Пазарджик е в разгара си. Специалистите оценяват реколтата като много по-добра от предходните години. Вината от реколта 2011 г. също ще са с отлично качество. Като цяло ще се характеризират с плътен наситен цвят и силно изразен тероарен ароматен профил. Добре узрелите танини ще дадат широк потенциал за съзряване на вината от тази реколта.
Качеството на реколтата се дължи до голяма степен на благоприятните климатични условия. “Климатът позволи добра вегетация на растенията, концентриране на ароматни вещества, цвят и зрели танини в плодовете. Наличието на достатъчно свежа листна маса даде възможност процесът на зреене да се развие до край и гроздето да се бере при пълна технологична зрялост. Освен това по-малкото количество на валежите, по-слънчевите и горещи дни предпазиха плодовете от развитие на болести. Като изключим валежите от последните дни, липсата на дъжд за повече от месец оказа положително влияние върху формирането на аромати и достигането на пълна технологична зрялост на гроздето”, разказва генералният мениджър на “Bessa Valley” Ивайло Антонов. Едно от по-особените явления, които са оказали пряко влияние върху развитието на плодовете, са валежите по време на цъфтежа на насажденията от каберне, които не са позволили на сорта да се опраши добре. Резултатът от това е милерандаж - гроздовете не са сбити, но по-едрите зърна компенсират последиците.
В някои от парцелите, предварително подбрани за направата на водещите вина на избата - BV by Enira, Syrah by Enira, добивът е редуциран на не повече от 500кг от дка. Методът на умишлено намаляване на плода, даван от една лоза, дава възможност от нея да се извлече максимално качество на гроздето.