• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

500 души ще бъдат пожертвани от здравното министерство заради лобистки интереси

500 души ще бъдат пожертвани от здравното министерство заради лобистки интереси

/KРОСС/ Нова наредба на здравното министерство ще застраши живота на 500 души с трансплантации у нас. Предвижда се от 1 декември те да приемат генерични, вместо оригинални лекарства.

По този повод Българското дружество по трансплантология внесе протестна декларация в Министерски съвет. Това съобщиха в предаването "Денят: актуално" на TV+ проф. Чавдар Славов от Александровска болница и главният секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания" Иван Димитров.

Мотивите на министерството са, че с новите лекарства ще се спестят пари, но рискът за пациентите е прекалено голям, отбелязаха специалистите. Според тях вероятно се защитават лобистки интересио на фирми.

Те уточниха, че у нас трансплантираните пациенти са около 500. За техните операции държавата е платила хиляди левове, струвало е денонощни усилия на трансплантолози и координатори, за да спасят живота им.

От години те пият оригинални лекарства, които нямат странични ефекти. Сега държавата е на път да погуби труда на лекарите. От 1 декември генериците ще заменят оригиналите в Бълагрия - тихомълком между предизборна кампания и изборите - се промъкват лобистките интереси на генериците, заявиха експертите. Опасността е най-вече за пациентите, защо е възможно след смяна на терапията те да отхвърлят присадения орган.

През август 2010 година в цялата европейска общност са въведени по-строги правила за регистриране и използване на генерични продукти. Коментарът на специалистите е, че в момента в България няма генерик, който да може да се използва според европейските правила.
В редица европейски страни като Дания например, генеричните имуносупресори са забранени от Парламента.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.