• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Софтуер помага на незрящи да се запознаят със съдебни решения в съда в Хасково

Софтуер помага на незрящи да се запознаят със съдебни решения в съда в Хасково

Хасково /КРОСС/ Специален софтуер помага на незрящи и хора да се запознаят със съдебни решения в Информационния център на Административния съд в Хасково.

 

Официална церемония по откриването на центъра, който функционира от началото на юни, ще се състои на 17 октомври. Центърът е изграден по проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда” на Сдружение Програмата за развитие на съдебната система (ПРСС) и с финансовата помощ на фондация „Америка за България”. Софтуерът за незрящи също е предоставен по проекта.

 

„За първи път софтуерът за незрящи бе въведен в Районния съд – Чепеларе също в рамките на проекта. Продуктът SpeechLab , на който се основава системата, e разработен в България. Системата е проста: има специален компютър на дела, на който гражданите могат да чуят решение, разпореждане, определение или присъда на съда, след като деловодителят ги е преобразувал в звуков файл”, обяснява Велислава Делчева, председател на Управителния съвет на ПРСС. Сдружението планира да предостави софтуера и на други съдилища, който работят по План 2 на проекта. Освен софтуера за незрящи ПРСС предоставя за Информационния център на Административния съд в Хасково разпечатани бланки, брошури, поставки за брошури.

 

Центърът е разположен на първия етаж на Административен съд – Хасково, вдясно от централния вход. До него има осигурен достъп и за лица с проблеми с придвижването.

 

Центърът работи всеки делничен ден от 8:30 ч. до 17:00 ч. и предлага:

– информация за движението на делата и графика на съдебните заседания;

– образци на стандартни документи (молби и формуляри) и помощ при тяхното попълване;

 

– информация за процедурите, извършвани в съда и реда за тяхното осъществяване, без тази помощ да има характера на юридическа консултация;

 

– информация за функциите и местонахождението на различните съдебни служби;

 

– информация за съдебните такси;

– брошури и информационни материали;

– информация за други институции и организации, имащи отношение към дейността на съда.

 

През 2010 година в Административен съд – Хасково са постъпили общо 1305 броя административни, касационни административни и касационни с наказателно-административен характер дела. През 2009 г. тази цифра е 1375 бр., а през 2008 г. – 762. Общият брой на делата за разглеждане в Административен съд – Хасково през 2010 година е 1494 бр. В този брой са включени както новообразуваните дела, така и останалите несвършени дела от 2009 г. – 189 бр., а също и 24 бр. дела, върнати от ВАС през 2010 г. за продължаване на съдопроизводствените действия след отмяната на определенията за прекратяването им.

 

Информационният център в Административен съд – Хасково е поредната стъпка, предприета от съда за подобряване на административното обслужване на гражданите и осигуряване на бърз, лесен и ефективен достъп до съдебна информация.

 

Административният съд в Хасково е 29-ят съд в страната с Информационен център, който Програмата за развитие на съдебната система създава по разработената от нея и одобрена от Висшия съдебен съвет Концепция за информационните центрове в съдилищата. Сред административните съдилища подобни информационни центрове в страната има само във Велико Търново и Ямбол.

 

Основната дейност на неправителствената организация Програма за развитие на съдебната система (ПРСС) е насочена към развиване на ефективна и ефикасна съдебна система. От създаването си през 2007 година Програмата има осъществени редица успешни инициативи.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.