• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

На борсите зеленчуците бележат ръст

На борсите зеленчуците бележат ръст

София /КРОСС/ Анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки,  плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица  (10-14 октомври) показва следните тенденции: през седмицата цените на едро на основните хранителни стоки се движат около нивата от предходния период, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Стойностите на индекса на тържищните цени продължават да се движат плавно нагоре и в края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.907 пункта.  Покачването на стойностите на ИТЦ в края на тази седмица, спрямо предходната е 0.6%.

 

Промяната на цените на седмична база на захарта, брашното и олиото е  ±1%; цените на варивата и ориза се задържат на нивата от предходната седмица; промяната на цените на седмична база на млечните и месните произведения е под 1%; седмичните колебания при цените на плодовете са незначителни.  Поевтиняване с около 4–5% е регистрирано при лимоните. Промяната на седмична база на цените на бананите,  ябълките и гроздето е ±1-2 %; в сравнение с предходната седмица се наблюдава поскъпване на повечето зеленчуци,  като най-силно то е изразено при оранжерийните домати и краставици,  съответно с около 14%  и 20%.  Ръстът на цените на останалите зеленчуци е в диапазона 2–6%.

 

През първата седмицата на месец октомври цените на едро на основните хранителни стоки се движат около и малко под нивата от предходния период -  цените на едро на захарта,  брашното и олиото падат,  като по-чувствително е поевтиняването на брашното –  средно 1.5%; -  при цените на варивата и ориза също има лек спад на цените в диапазона 0.5 – 1%; -  промяната на цените на седмична база на млечните произведения е около ±1%, а цените на месните произведения се движат около нивата на предходната седмица.

И през изтеклата седмица при цените на плодовете и зеленчуците са наблюдават разнопосочни тенденции,  свързани със сезонния им характер: - при плодовете е регистрирано поскъпване на седмична база  на дините средно с около 6 – 7% и поевтиняване на лимоните и гроздето с около 5%. През втората половина на седмицата се наблюдава лек спад на цената на ябълките; -  в групата на зеленчуците е отчетено средно седмично поскъпване в диапазона 5 - 10%  на полските и оранжерийните домати, оранжерийните краставици и тиквичките; - за същия период се наблюдава поевтиняване на полските краставици, зелето и червения пипер; - цените на останалите зеленчуци се задържат на нивото от предходната седмица.

Кривата на Индекса на тържищните цени запазва слабата възходяща тенденция от предходния месец и в края на периода стойностите стъпват на ниво от 1.895 пункта.

 

СВЪРЗАНИ МАТЕРИАЛИ
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.