• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Американците се изтеглят от Ирак до края на годината?

Американците се изтеглят от Ирак до края на годината?

Багдад, Ирак /КРОСС/  Съединените щати са изоставили плановете да запазят значително военно присъствие в Ирак след 2011 година, когато изтича крайният срок за изтеглянето на американските сили от близкоизточната държава. Това съобщава Асошиейтед пресс позовавайки се на неназовани източници от Пентагона.

31 декември тази година беше определен още през 2008 г. като крайна дата на изтеглянето, но в последните няколко месеца във Вашингтон се чудят дали да я спазаят или да преговарят с властите в Багдад за удължаване на военното присъствие. Опасенията са, че иракските сили за сигурност все още не са добре подготвени и заминаването на американците може да доведе до нарастване на насилието и дори гражданска война. А това би обезсмислило загубата на повече от 4 400 американски войници и милиарди долари, през последните 8 години.

Ето защо в последните месеци между Вашингтон и ирайските власти текат дискусии относно възможността в страната да останат няколко хиляди американски военни, които ще се занимават с обучението на местните армия и полиция.

През AP обаче източник от администрацията на Обама потвърдил, че изтеглянето ще бъде пълно, с изключение на около 160 пехотинци, които ще останат като охрана на посолството на САЩ в Багдад. Пред агенцията това потвърдил и друг източник, от Пентагона. И двамата са пожелали анонимност поради деликатностния характер на върпоса в американското общество.

 

Според източниците, препъни-камък по време на преговорите с иракчаните е станал въпросът за имунитета на техните военни пред иракското правосъдие. Американците не желаят да останат без него. Премиерът Нури ал Малики е заявил, че не разполага с необходимия брой гласове в парламента, за да гарантира имунитет на щатските сили, които евентуално ще останат в страната. Малики е заявил това пред западни дипломати в Ирак.

 

Пред AP говорителят на Пентагона Джордж Литъл коментира, че САЩ остават "решени да спазят договореното с иракското правителство и да изтеглят войските си до края на годината".

Пред агенция Ройтерс обаче от администрацията на Барак Обама отрекли, че е взето окончателно решение за изтегляне на американските сили до края на 2011 г.

Понастоящем в близкоизточната държава се намират 44 000 щатски военни.

 

/ВС/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.